Sari direct la conținut

Miscarile clasei politice in luna suspendarii

HotNews.ro

  • Presedintele Basescu a fost suspendat pe 19 aprilie, cand 322 de parlamentari au votat pentru si doar 108 au fost impotriva demersului, initiat de PSD.

    A doua zi, presedintele a anuntat ca nu demisioneaza, dupa ce zvonurile privind modificare legii electorale au inceput sa prinda contur.

  • Modificarea legii referendumului s-a concretizat la scurt timp dupa suspendarea presedintelui.

    Pe 3 mai, Curtea Constitutionalaa a decis ca un presedinte suspendat poate fi demis cu jumatate plus unul din voturile participantilor la referendum si nu cu jumatate plus un din numarul celor inscrisi pe listele electorale, asa cum era prevazut in varianta initiala a legii.

    Peste doar doua zile aceeasi Curte Constitutionala a spulberat orice dubiu in privinta aplicarii noii legi a referendumului. Desi se incalca un articol de Constitutie – cel care interzice aplicarea retroactiva a legii – judecatorii Curtii au decis ca legea referendumului in varianta modificata se aplica si referendumului din 19 mai.

    In aceesi zi, sambata 5 mai, presedintele interimar, Nicolae Vacaroiu, s-a grabit sa promulge legea referendumului in varianta PSD.

  • In urmatoarea saptamana, proaspatul ministru al Justitiei, Tudor Chiuariu, a cerut revocarea procurorului care instrumenteaza dosarele liderului UDMR, Marko Bela si al liderului PC, Dan Voiculescu.

    Ministrul i-a reprosat sefului sectiei II a DNA, Doru Florin Tulus, ca este prea putin dur in lupta impotriva coruptiei. Ulterior a urmat un val de demisii si demiteri in ministerul Justitiei.

  • Decizia pripita a lui Chiuariu, care nu a cerut CSM efectuarea inspectiei necesare, a starnit un val de proteste din partea procurorilor DNA, din partea organizatiilor non guvernamentale, a procurorului general dar si din partea Comisiei Europene.

    Markus Ferber, parlamentar german din partea Partidului Popular European, a trimis o scrisoare comisarului Franco Frattini in care cere analizarea posibilitatii activarii clauzei de salvgardare pe Justitie.

  • Oficialii europeni critica atat incalcarea independentei procurorilor DNA de catre ministrul Chiuariu dar si adoptarea in forma modificata a legii privind infiintarea Agentiei Nationale de Integritate.

    Controversata lege ANI a fost adoptata in unanimitate de senatori, dar intr-o forma aproape paradoxala, care o face inaplicabila si supusa politicului.

  • ARHIVĂ COMENTARII
    INTERVIURILE HotNews.ro