Sari direct la conținut

A fost descoperita o stea veche de 13, 2 miliarde de ani

HotNews.ro

O stea veche de peste 13 miliarde de ani a fost descoperita de o echipa internationala de astrofizicieni. Steaua, numita HE 1523, are circa13,2 miliarde de ani, ceva mai tanara decat varsta Universului, 13,7 miliarde de ani, dar cu mult mai in batrana decat sistemul nostru solar, care are doar 4,6 miliarde de ani, se precizeaza intr-un studiu aparut in Astrophysical Journal, citat de AFP.

„Steaua s-a format in mod sigur in prima etapa a galaxiei noastre, care a aparut la putina vreme dupa Big Bang”, moment care a marcat crearea Universului, a precizat Organizatia pentru cercetari astronomice in emisfera australa (Eso), care a descoperit corpul ceresc cu ajutorul telescopului VLT.

Ca si alte stele, HE 1523 contine foarte putine elemente mai grele decat hidrogenul sau heliul.

Pentru a-i stabili varsta, astronomii trebuie sa masoare cu precizie abundenta de materiale radioactive, precum toriu si uraniu, din stea. Aceasta activitate este similara modului in care arheologii stabilesc varsta obiectelor antice, cu ajutorul analizei cu carbon 14.

Uraniul si toriul au timp de injumatatire de aproximativ 4,7 si respectiv 14 miliarde de ani.

„Steaua este printre cele mai vechi din Calea Lactee, dar in mod aproape sigur nu cea mai veche, deoarece sunt alte stele care sunt si mai primitive in compozitia lor”, a declarat sefa grupului de studiu, Anna Frebel, de la observatorul McDonald din Texas, Statele Unite.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro