Sari direct la conținut

Creditul din tata in fiu

Evenimentul Zilei

„Mai multi dintre cei care se pregatesc sa intre pe piata se gandesc la aceasta (n.r. – metoda prin care clientii sa poata imprumuta sume mai mari)”, afirma Rares, precizand ca nu poate dezvalui numele bancilor.

Parintii vor putea transmite imprumutul in masura in care si copiii vor participa la contractarea creditului. Cei care au copii de trei ani, de exemplu, nu pot antama viitoarele venituri ale acestora la achitarea ratelor.

„Pe mine, ca bancher, ma intereseaza ca acestia sa aiba un venit cu potential de crestere”, mai adauga Rares. Potrivit acestuia, indatorarea pe doua generatii nu este decat o continuare a masurii de marire a perioadei de rambursare a imprumuturilor.

Creditul luat de parinti impreuna cu copiii va fi un produs adresat persoanelor care nu au venituri suficient de mari si, din cauza varstei, nu pot contracta un ipotecar pe o perioada de 35 de ani.

Aceasta deoarece multe banci impun ca la implinirea acestei varste sa fie finalizata si rambursarea imprumutului.

Case prea scumpe

Astfel de produse exista pe alte piete: Japonia, SUA si Marea Britanie. Perioadele de rambursare au fost marite incontinuu in ultimii ani, mai multe banci acordand in prezent imprumuturi pentru achizitia de locuinte pe 35 de ani.

Sunt insa institutii de credit care dau imprumuturi ipotecare pe perioade de cel mult 25 de ani.

La metoda acordarii de imprumuturi pe perioade din ce in ce mai lungi vor recurge in continuare bancile pentru a raspunde nevoii clientilor de a imprumuta sume mai mari.

Motivul: numai pe perioade foarte lungi clientii vor putea imprumuta suma de care au nevoie din cauza preturilor foarte mari practicate pe piata imobiliara.

O alta metoda va fi reducerea dobanzilor, mai spune Rares. Atat marirea perioadelor de rambursare, cat si reducerea dobanzilor vor fi efectul competitiei de pe piata.

Economii pana ajungi la imprumut

Persoanele sau familiile care nu pot contracta un credit se vor orienta catre bancile de economisire-creditare, mai anticipeaza Rares.

Explicatia este ca acestea vor incerca sa acumuleze ceva bani pentru momentul in care se vor putea imprumuta pentru a-si construi sau achizitiona o casa.

Numarul bancilor care vor avea subsidiare de economisire-creditare va creste pe piata autohtona, mai anticipeaza Rares.

BCR, prima banca din sistem, intentioneaza sa infiinteze o astfel de banca. La fel si CEC, iar pentru aceasta va apela la know-how extern. In prezent exista numai doua banci de economisire-creditare: Raiffeisen Banca pentru Locuinte si HVB Banca pentru Locuinte.

Integral in Evz

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro