Sari direct la conținut

Revolutie albastra in favoarea premierului Ianukovici

HotNews.ro

Peste 10.000 de sustinatori ai taberei proruse au manifestat, miercuri, in piata centrala din fata Parlamentului, locul de desfasurare a „revolutiei portocalii” din 2004. Simpatizantii premierului Ianukovici cer demisia presedintelui prooccidental Viktor Iuscenko, dupa ce acesta a decis dizolvarea Parlamentului si organizarea alegerilor parlamentare, transmite AFP.

Protestatarii si-au instalat corturi in fata cladirii care gazduieste Legislativul ucrainian si au scandat slogane precum „Jos Iuscenko” si „Nu Iuscenko”. Multimea a fluturat steaguri albastre, simbolul Partidului Regiunilor al premierului Viktor Ianukovici, si drapeluri rosii ale Partidului Socialist, cele doua formatiuni ale majoritatii parlamentare proruse.

Sloganele au amintit de cele din timpul „revolutiei portocalii”, cand sute de mii de manifestanti strigau „Da Iuscenko”.

Manifestantii care sprijina Partidului Regiunilor, cel Socialist si cel Comunist, au denuntat „crizele”, care nu inceteaza sa afecteze Ucraina de la „revolutia portocalie”. Ei au reprosat prooccidentalilor ca nu au reusit sa creeze locuri de munca, precizand ca milioane de ucraineni „spala vase” in strainatate.

De asemenea, militantii si-au aratat dezaprobarea fata de dorinta presedintelui de a adera la Alianta Nord-Atlantica.

Conform politiei, numarul protestatarilor se ridica la circa 12.000, insa organizatorii afirma ca sunt in jur de 45.000 de persoane.

Simpatizantii lui Viktor Iuscenko au anuntat la randul lor o contra-ofensiva, desi presedintele Iuscenko i-a indemnat pe protestatari la liniste si a cerut fortelor de ordine si armatei sa nu intervina in conflictul politic si sa evite orice incident.

Deputatii pro-rusi, majoritari in Parlamentul de la Kiev, considera dizolvarea Legislativului neconstitutionala si au cerut Curtii Constitutionale sa se pronunte in acest sens. In mod normal, instanta are la dispozitie 30 de zile, dar parlamentarii au cerut o procedura de urgenta de maximum 5 zile.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro