Sari direct la conținut

Presedintele si premierul participa la Consiliul european de la Bruxelles

HotNews.ro

Presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu participa, la Bruxelles, la lucrarile Consiliului European de primavara, care se desfasoara in zilele 8 si 9 martie.

Este prima reuniune de acest tip la care Romania se afla in calitate de stat membru al Uniunii Europene.

Ce se discuta la reuniunea de la Bruxelles

Presedintele Traian Basescu a prezentat, la aeroport , inainte de plecare, principalele teme ale reuniunii:

* politica energetica a Uniunii Europene

* reducerea birocratiei in administratia europeana ce vizeaza simplificarea normelor si institutiilor pentru satisfacerea nevoilor cetatenilor si ale companiilor

* evaluarea atingerii obiectivelor stategiei Lisabona care are ca obiective consolidarea pietei interne si competitivitatea UE in economia globala

Pe agenda Summit-ului mai figureaza: relatia transatlantica in perspectiva Summit-ului UE – SUA din 30 aprilie, precum si Declaratia privind valorile si obiectivele UE, continutul si structura documentului care urmeaza sa fie adoptata la reuniunea informala a sefilor de stat sau de guvern de la Berlin, din 25 martie 2007.

Traian Basescu, nemultumit de sistemul de invatamant si de potentialul anteprenorial

Seful statului a mentionat doua masuri foarte importante pentru Romania: alocarea resuselor necesare pentru educatie si cercetare precum si dezvoltarea potentialului anteprenorial.

Presedintele Basescu a precizat ca, desi Romania a alocat fonduri pentru educatie si cercetare, domeniul nu va fi performant daca nu se trece la modificarea profunda a sistemului educational. In acest sens, seful statului a atras atentia ca in centrul sistemului educational trebuie sa fie elevul, studentul si nu cadrele didactice.

Pe de alta parte, Traian Basescu a precizat ca nevoia de asociere este vitala pentru sectorul privat romanesc. Seful statului a atras atentia ca in cateva domenii, precum constructii, IT, agricultura si transport rutier, antreprenorii romani trebuie sa se asocieze pentru a fi competitivi pe pietele europene.

Totodata , este importanta cresterea nr de IMM-uri si capacitatea companiilor romanesti de face fata concurentei – a spus seful statului.

Programul premierului Calin Popescu Tariceanu

La randul sau, primul-ministru Calin Popescu Tariceanu s-a intalnit cu europarlamentarii romani. Principalele subiecte abordate s-au referit, printre altele, la alegerile din Romania pentru Parlamentul European (PE), agenda Consiliului European si raportul din PE privind activitatile CIA in Europa.

De altfel, seful Executivului a precizat ca principalul subiect pe care doreste sa il abordeze cu europarlamentarii romani este legat de politica interna: suspendarea presedintelui si referendumul pentru votul uninominal.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro