Sari direct la conținut

Italia: Romano Prodi ramane in functia de premier

HotNews.ro

Premierul italian Romano Prodi a castigat votul de incredere in Senat, mentinandu-si astfel functia de sef al Guvernului de la Roma. Presedintele Senatului, Franco Marini, a anuntat ca Prodi a fost votat in camera superioara cu 162 de voturi in favoarea sa si 157 contra, relateaza AFP.

Majoritatea necesara pentru a obtine votul de incredere al Senatului italian este de 160 de voturi din totalul de 319.

Executivului de la Roma va incerca vineri sa obtina si votul de incredere al Camerei Deputatilor, unde coalitia de stanga detine o majoritate de peste 60 de mandate.

Conditia lui Prodi pentru a ramane lider al coalitiei de centru-stanga a fost ca partenerii din aceasta alianta sa respecte 12 principii intre care figureaza: respectarea angajamentelor internationale ale Italiei pentru mentinerea pacii, reducerea cheltuielilor bugetare, reforma pensiilor, mai putine lupte politice interne, autoritate deplina pentru Prodi.

Prodi a renuntat la functie dupa ce Senatul nu a sustinut politica externa a Cabinetului sau care prevedea mentinerea trupelor italiene in Afganistan si extinderea bazei americane de la Vicenza. Presedintele tarii, Giorgio Napolitano, i-a oferit sambata o a doua sansa, cerandu-i lui Prodi sa ramana la conducerea Guvernului si sa solicite un vot de incredere in Parlament.

Prelungirea misiunii din Afganistan are nevoie, luna viitoare, de aprobarea Parlamentului. Unul dintre senatorii pe care conteaza Prodi deja a anuntat ca va vota negativ.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro