Sari direct la conținut

Rompetrol si Petrom intentioneaza sa-si livreze reciproc carburanti

HotNews.ro

Rompetrol si Petrom intentioneaza sa incheie un contract privind livrarea reciproca de bunuri, prin care fiecare parte sa se aprovizioneze cu o anumita cantitate de carburanti de la rafinaria celeilalte parti. Aceasta cantitate este destinata revanzarii in benzinariile apropiate de respectivele rafinarii.

Prin acest mecanism se vizeaza reducerea costurilor de transportare a carburantilor de la poarta rafinarii la statiile de distributie.

Proiectul acestui acord se afla in acest moment in analiza Consiliului Concurentei. Agentii economici terti care activeaza in domeniu pot trimite observatii in legatura cu modul in care contractul analizat ar putea avea implicatii asupra mediului concurential. Aceste observatii, puncte de vedere, etc. pot fi transmise pana la data de 15 martie.

Monopol Rompetrol – Petrom?

Intrebarea fundamentala privitoare la acest acord este daca se va ajunge ca cele doua companii sa monopolizeze piata de carburanti din Romania. “Daca nu au intentia sa creeze un monopol, acest contract reciproc ar fi binevenit. Ma tem insa ca vor sa faca o miscare pentru a monopoliza piata, miscare care ar putea conduce chiar si la majorarea preturilor.

E laudabila intentia lor, daca e sincera. Dar, de obicei, se intampla ca de la intentie la fapta sa fie un drum lung. Daca vom observa ca se va crea un monopol, vom face o sesizare la Consiliul Concurentei, dar deocamdata nu avem date concrete.”, a declarat, pentru HotNews.ro, Ion Tache, presedintele Asociatiei Benzinarilor Particulari din Romania. Totusi, cei de la Rompetrol nu cred ca se va ajunge la un monopol.

“Nu cred ca se poate vorbi despre un monopol. E prematur sa vorbim despre un monopol cand acest acord este doar la nivel de intentie.”, a replicat Bogdan Urzica din cadrul Rompetrol.

Se ieftinesc carburantii?

O alta intrebare care se ridica este daca aceasta “coalitie” va avea efecte asupra pretului carburantilor. Presedintele Asociatiei Benzinarilor Particulari considera ca o astfel de decizie ar trebui sa aiba un impact pozitiv asupra preturilor. “Normal ar fi ca, daca prin aceasta masura scad costurile transportarii, sa se reduca si costul carburantilor.”, a afirmat Tache.

Totusi aceasta idee nu este impartasita de catre reprezentantul Rompetrol. “Nu stiu daca va urma o ieftinire a preturilor. E posibil ca aceste costuri de transport sa se reduca tocmai pentru a putea mentine pretul actual, pentru a nu se mai scumpi”, au adaugat surse din cadrul Rompetrol.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro