Sari direct la conținut

CIJ: Serbia nu e raspunzatoare de genocidul de la Srebrenita

HotNews.ro

Curtea Internationala de Justitie (CIJ) a decis, luni, ca Serbia nu este responsabila pentru genocid in cazul masacrului de la Srebrenita si a respins, prin urmare, plangerea depusa de Sarajevo impotriva Belgradului.

Cea mai inalta instanta judiciara a ONU, a definit drept genocid masacrul comis de sarbii bosniaci la Srebrenita, unde au fost ucisi mai mult de 8.000 de musulmani bosniaci, insa a decis ca Serbia nu se face vinovata, relateaza AFP.

Masacrul comis in iulie 1995 dupa cucerirea Srebrenitei, enclava aflata sub protectia Castilor albastre ale ONU, “au fost un acte de genocid comis de membri ai armatei sarbe bosniace”, a declarat Rosalyn Higgins, presedintele CIJ.

Higgins a citit o decizie ce avea rolul de a stabili daca Serbia a orchestrat un genocid in Bosnia in timpul razboiului care a distrus tara in perioada 1992-1995, insa CIJ a deciz ca Serbia nu este responsabila pentru aceste fapte.

Este prima data cand CIJ se pronunta asupra unor acuzatii de genocid, cea mai grava infractiune din legislatia internationala, lansate de un stat impotriva altui stat. Pana in prezent, numai Tribunalul Penal International (TPI) pentru fosta Iugoslavie a definit masacrul de la Srebrenita – cel mai sangeros episod pe care l-a cunoscut Europa dupa al doilea razboi mondial – drept genocid.

Srebrenita, o puternica enclava musulmana in Bosnia sarbeasca, a fost pusa in 1993 sub protectia Natiunilor Unite, fiind declarata „zona de securitate”. In iulie 1995, regiunea a fost asediata de trupele sarbilor bosniaci, comandate de generalul Ratko Mladic.

In mai putin de 30 de ore de la atac, peste 23.000 de persoane au fost deportate, iar in cele cinci zile care au urmat, 8.000 de musulmani bosniaci au fost ucisi de catre trupele sarbesti.

Principalele puncte ale deciziei CIJ

  • Serbia nu este vinovata de genocid, prin intermediul organelor sau persoanelor ale caror actiuni angajeaza responsabilitatea sa, potrivit legii internationale.
  • Serbia nu a conspirat sa comita genocid si nici nu a incitat la comiterea acestuia.
  • Serbia nu a fost complice la comiterea genocidului.
  • Serbia si-a incalcat obligatia de a impiedica genocidul, potrivit Conventiei pentru Prevenirea si Pedepsirea Crimei si Genocidului, in legatura cu genocidul comis la Srebenita in iulie 1995.
  • Serbia si-a incalcat obligatiile asumate prin Conventia pentru Prevenirea si Pedepsirea Crimei si Genocidului pentru ca nu l-a transferat pentru a fi judecat de Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie pe Ratko Mladici, acuzat de genocid si complicitate la comiterea de genocid si astfel nu a cooperat cu Tribunalul.
  • Serbia va lua imediat masuri efective pentru a asigura respectarea completa a obligatiei sale de a transfera pentru a fi judecate de Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie persoanele acuzate de genocid sau alte acte similare si sa coopereze complet cu instanta.
  • Cazul nu se preteaza la ordonarea platii de compensatii sau decizia de a oferi asigurari si garantii ca fapte similare nu se vor repeta.
  • ARHIVĂ COMENTARII
    INTERVIURILE HotNews.ro