Sari direct la conținut

Varujan Vosganian: Vantul din Dobrogea, mai productiv decat reactoarele de la Cernavoda

HotNews.ro

Energia eoliana din Dobrogea ar putea depasi productia de energie nucleara de la unitatile 1 si 2 de la Cernavoda. In zona Dobrogei s-ar putea produce circa 2000 de megawatti, a declarat Varujan Vosganian, prezent la conferinta sustinuta de Comisarul European pentru Energie, Andris Piebalgs. Ministrul Economiei nu a precizat insa cand ar putea fi demarat un astfel de proiect in aceasta zona.

Varujan Vosganian, ministrul Economiei, a participat la conferinta de presa sustinuta vineri la Bucuresti de Andris Piebalgs, Comisarul European pentru Energie.

Surse alternative de energie

La randul sau, comisarul european a subliniat importanta gasirii de surse alternative de energie. Piebalgs s-a referit atat la poliltica interna a Uniunii Europene in privinta domeniului energetic, cat si la cea externa.

Referitor la cea externa, comisarul pentru energie a precizat ca trebuie gasite noi surse de aprovizionare si ca trebuie incurajati furnizorii sa aduca gaze naturale si petrol in UE.

Ce inseamna 2.000 de megawatti de energie eoliana

Proiectul ministrului Vosganian ar putea parea cel putin indraznet daca ne uitam la cifrele vehiculate la nivel mondial in domeniul energiei eoliene. Germania este cel mai mare producator de energie eoliana, cu circa 21.000 de megawatti in 2006, ceea ce inseamna 32% din totalul mondial de energie eoliana si 6% din productia sa totala de energie electrica.

Germania are 16.000 de turbine eoliene, cele mai multe in nordul tarii, inclusiv trei dintre cele mai mari din lume, din care doua produc cate 5 MW si una 6 MW.

A doua pozitie este ocupata de Spania, cu aproximativ jumatate cat nemtii – 11.615 MW. Danemarca produce cel mai mare volum de energie eoliana raportat la totalul sau de energie electrica – 20%.

La cifrele inaintate de Vosganian – 2.000 MW – am fi pe undeva pe langa Italia, care a produs 2.123 MW si Marea Britanie, cu 1.963 MW. Ele ocupa in clasamentul general pe 2006 pozitiile 7, respectiv, 8. Prin urmare, am fi in topul mondial al producatorilor de energie eoliana.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro