Sari direct la conținut

Virusul H5N1 de la Moscova este cel mai periculos pentru om

HotNews.ro

Tulpina virusului H5N1 al gripei aviare depistate la pasari din regiunea Moscovei este „de origine asiatica”, adica forma sa inalt patogena, a declarat luni seful serviciilor veterinare ruse, Nikolai Vlasov.

Autoritatile ruse au anuntat vineri ca au depistat cazuri de gripa aviara in crescatorii particulare, apoi au confirmat, sambata, ca este vorba de virusul H5N1 suscepitibil a fi periculos pentru om. Sunt primele cazuri de focare de gripa aviara depistate atat de aproape de capitala rusa, relateaza AFP.

„Informatia a fost confirmata. Am primit rezultatele analizelor in aceasta dimineata a ora 06.00 (05.00, ora Romaniei)”, a declarat Vlasov, care a fost intrebat daca tulpina virusului este asiatica.

„De la inceput, am luat masuri sanitare pornind de la faptul ca este vorba despre aceasta tulpina. Rezultatele analizelor nu schimba cu nimic lucurile”, a precizat Vlasov.

Tulpina asiatica a H5N1, care s-a propagat pana in Europa si Africa, are un potential patogen ridicat, in timp ce alte forme ale virusului sunt mai slab patogene.

Anul acesta focare de gripa aviara au fost confirmate in Indonezia, Vietnam, Coreea de Sud, Thailanda, China, Japonia, Egipt, Nigeria, Ungaria, Marea Britanie, Turcia si Pakistan. Specialistii se tem ca virusul ar putea suferi o mutatie care sa il faca, brusc, capabil sa se transmita de la om la om si sa provoace o pandemie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro