Sari direct la conținut

Adio, second-hand!

Adevarul

Piata din Romania a fost invadata, dupa 1990, de autovehicule si electrocasnice la mana a doua aduse din tarile europene si mai ales de articole de imbracaminte uzate, in cazul carora importurile au crescut cel mai mult. Sapta?mana trecuta, guvernul a emis o hotarare prin care urmareste scoaterea de pe piata a hainelor deja purtate, deteriorate si care pun in pericol sanatatea cumparatorilor.

Pantalonii, camasile sau paltoanele care se vand la bucata sau la kilogram in magazinele second-hand sau la coltul strazii nu vor mai ajunge la cumparator decat dupa ce vor suferi o verificare atenta. Guvernul a decis ca articolele de imbracaminte si textile purtate sau uzate sa fie curatate si dezinfectate de firme speciale inainte sa fie scoase la vanzare.

Hainele vor avea etichete speciale

Produsele care exista pe rafturile sau pe umerasele din magazinele second-hand trebuie, potrivit hotararii de guvern, sa fie insotite de etichete speciale. Acestea vor contine informatii referitoare la persoana fizica sau firma care a facut dezinfectarea, data efectuarii acestei operatii si denumirea comerciala a substantelor utilizate.

In cazul in care patronii nu se supun prevederilor, hainele vor fi retrase de pe piata si considerate deseuri. „Daca eu platesc pentru inca o dezinfectare, ca una se face de acolo de unde pleaca hainele, o sa cresc automat si pretul hainelor si o sa raman fara clienti, deci cum o dai, tot la faliment ajungi”, spune Mariana, patroana unui magazin second-hand din Militari.

Vanzatorii sustin ca toti cei care vin sa cumpere stiu ce ii asteapta. „Clientii nostri stiu si ei ca e mai sigur sa mai spele si ei o data hainele dupa ce le-au cumparat”, explica Lidia (43 de ani), vanzatoare la un second-hand din Crangasi.

Cumparatorii, nemultumiti

Clientii magazinelor cu haine la mana a doua se tem ca masura o sa scumpeasa si acest tip de marfa. „Aici au produse unicat, de calitate si cu 10 lei imi iau un sacou. Cu haine de aici vreau sa ma duc la o conferinta la Strasbourg”, zice Mihaela (52 de ani), o clienta care se imbraca de 10 ani de la second-hand.

Pe bulevardul Iuliu Maniu exista peste cinci second-handuri pe o distanta de mai putin de un kilomentru. Cumparatorii care vin aici sustin ca sunt constienti de bolile pe care ar putea sa le ia. „Cine vine aici trebuie sa stie la ce se asteapta. Si eu am luat o lenjerie de pat si acasa am bagat-o in clor”, zice Adriana (48 de ani).

Integral in Adevarul

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro