Sari direct la conținut

Traian Basescu: clientela politica are acces la resursele din economie

HotNews.ro

Presedintele Traian Basescu vorbeste din nou despre influenta politicului in economia romaneasca. In discursul sustinut, joi, la Conferinta anuala a Societatii Academice din Romania, seful statului a vorbit si despre cateva probleme actuale ale Romaniei: criza de forta de munca, lipsa unei strategii nationale post-aderare si consumul prea mare de energie al Romaniei.

Economie pentru privilegiati

Presedintele considera ca trebuie sa evitata polarizarea societatii intre bogati si saraci, in urma aderarii la UE.

„Romania are o economie care poate fi etichetata, in multe din zonele ei, o economie de privilegii, in care nu intotdeauna au functionat sansele egale, in care clientela politica a avut acces la resurse, iar oamenii obisnuiti nu au avut nicio sansa pentru ca nu au cunoscut politicieni”, a declarat Basescu.

In acelasi timp, presedintele a vorbit si despre faptul ca populatia din mediul rural nu stie cum pot fi accesate fondurile UE si cum se fac proiecte pentru a beneficia de acestea. Basescu considera ca si aici exista riscul sa fie avantajata clientela politica.

„Riscul formidabil de a nu da tuturor sanse egale in accesarea resurselor financiare este riscul cel mare pe care Romania il are acum. Daca in Romania instittiile si clasa politica nu vor renunta la a face politica pentru partide, riscul de nedistribuire a bunastarii exista si cel mai grav lucru este ca se probeaza ca sansele nu sunt egale”, a declarat presedintele.

Criza de forta de munca

Traian Basescu a avertizat ca pe piata romaneasca este criza de forta de munca

„Suntem in situatia de a intra intr-o criza de forta de munca profunda. Pe doua paliere:din punct de vedere al existentei fizice si doi, din punct de vedere al calitatii fortei de munca in raport cu tipul de lucrari. Fie ca este vorba de cercetare, proiectare sau in zona operationala, problema cheie a sanselor noastre de a fi eficienti este legata fundamental de forta de munca”, spune Basescu.

El atentioneaza ca Romania este foarte aproape sa-si piarda marele avantaj pe care il are in fata celorlalte tari UE: forta de munca ieftina, din cauza ca aceasta este prost platita in tara. Astfel, trimitem in continuare muncitori romani la export intr-un moment in care importanta este aducerea lor in tara.

Previziuni optimiste

Seful statului a vorbit si despre cresterea economica a Romaniei dupa aderarea la Uniunea Europeana.

Presedintele a spus ca Romania beneficiaza de prognoze incurajatoare privind evolutia economica. Se estimeaza o crestere economica de 6% a PIB si o inflatie de 5 procente, dar seful statului s-a declarat optimist ca aceste cifre vor fi mai bune decat se asteapta expertii.

Traian Basescu a avertizat, insa, ca simpla crestere economica nu garanteaza ca vom ajunge la nivelul de trai al tarilor Uniunii Europene. Pentru indeplinirea acestui obiectiv este nevoie de strategii nationale a insistat seful statului. Nu avem o strategie nationala care sa garanteze cresterea calitatii asistentei medicale, educatiei si infrastructurii, a declarat el.

Pe de alta parte, seful statului considera ca este nevoie ca agentii economici romani sa gaseasca formule de asociere pentru a putea face fata competitiei in UE.

Se consuma prea multa energie

Presedintele Traian Basescu a decalrat ca Romania consuma prea multa energie fata de statele UE pe unitatea de PIB si ca este nevoie de politici de reducere a consumului energetic.

Seful statului a atras atentia ca sunt pierderi energetice enorme in incalzitul locuintelor si a indemnat la izolarea blocurilor prin sisteme de creditare si contributia administratiilor, pentru a reduce consumul de energie.

Politicienii, considerati depasiti

Seful statului a criticat, din nou, clasa politica. El considera ca politicienii sunt in urma societatii neavand capacitatea sa fie in avangarda ei.

„Incapacitatea de a intelege ca trebuiau sa fie in cabina avionului si nu sa ramana la sol va avea, daca nu se adapteaza imediat, costuri enorme chiar pentru democratia in Romania pentru ca populatia isi pierde tot mai mult increderea in oamenii politici. Sansa oamenilor politici astazi este o sansa de ultima ora, sa-si revizuiasca biletul, ca au in mana unul care nu mai e valabil.

Sa-si cumpere biletul de care este nevoie sa poata urca in avion. Altfel societatea o ia inaintea lor”, a spus Basescu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro