Sari direct la conținut

Regele Arabiei Saudite il omagiaza pe Vladimir Putin

HotNews.ro

Regele Abdallah al Arabiei Saudite a declarat ca il considera pe presedintele rus, Vladimir Putin, un om „al pacii si dreptatii”, calitati care incurajeaza regatul saudit sa caute „prietenia” Moscovei.

In urma intrevederii dintre cei doi lideri, care a avut loc duminica seara la Riyad, oficialii sauditi au anuntat ca Rusia va lansa, in cursul acestui an, sase sateliti de informatii pentru Riyad, relateaza AFP.

„Vad in presedintele Putin un om de stat, un om al pacii si dreptatii. De aceea regatul saudit intinde mana Rusiei pentru o prietenie fundamentala”, a declarat regele Abdallah.

“Relatiile dintre Riyad si Moscova sunt solide tocmai pt ca Rusia a fost prima tara care a recunoscut regatul saudit in momentul formarii sale, in 1932”, a explicat suveranul.

In semn de recunoastere, el l-a decorat pe liderul de la Kremlin cu cea mai inalta distinctie acordata liderilor straini.

Putin, care luni incheie vizita de doua zile in Arabia Saudita, prima efectuata de un presedinte rus in aceasta tara, a explicat dorinta sa de promovare a relatiilor bilaterale, care „au cunoscut o schimbare radicala”.

„In ultimii ani nu s-au mai inregistrat divergente ideologice intre Rusia si lumea arabo-musulmana”, a spus Putin, exprimandu-si consideratia fata de „contributia” suveranului saudit in obtinerea de catre Rusia a statutului de observator la OCI (Organizatia Conferintei Islamcie).

Pe plan bilateral, regele si Putin au asistat duminica seara la semnarea unui acord privind dubla impunere si alte acorduri de cooperare, in sectoarele bancar, cultural, al informatiei si transportului aerian. In plus, Putin a anuntat ca Rusia va lansa sase sateliti de informatii pentru Riyad, in prima jumatate a acestui an.

Potrivit liderului rus, cinci sateliti vor fi destinati telecomunicatiilor si transferului de date, natura celui de al saselea nefiind inca clara.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro