Sari direct la conținut

Un nou semnal pentru scaderea dobanzilor bancare

HotNews.ro

Banca Nationala a Romaniei a decis sa reduca rata dobanzii de politica monetara de la nivelul de 8.75% la 8% pe an, se arata intr-un comunicat al institutiei.

Consiliul de Administratie al BNR a luat aceasta decizie in urma analizei indicatorilor macroeconomici, ale pietelor financiare interne si internationale, precum si perspectivele acestora in contextul integrarii Romaniei in Uniunea Europeana.

Datele statistice atesta continuarea procesului de dezinflatie si atingerea obiectivului propus pentru anul 2006; rata anuala a inflatiei a coborat la nivelul de 4,87 la suta in luna decembrie, plasandu-se sub tinta de 5 la suta, se arata in comunicat. Iar tendinta este de scadere a inflatiei, se afirma in comunicatul BNR.

Rata inflatiei este in scadere

“Pentru aceasta miscare, care nu a fost anticipata pe piata, putem doar suspecta o serie de cauze. Probabil, BNR-ul stie deja care este nivelul inflatiei din luna ianuarie si acesta ar putea fi mult mai mic decat asteptarile anterioare”, a declarat, pentru Hotnews.ro, Radu Craciun, economist-sef la ABN Amro Bank Romania.

Potrivit BNR, noul raport trimestrial asupra inflatiei va fi prezentat publicului intr-o conferinta de presa organizata in data de 15 februarie 2007, cand va fi anuntat si calendarul pe urmatoarele 12 luni al intalnirilor CA al BNR dedicate politicii monetare.

Un nou semnal pentru scaderea dobanzilor bancare?

“Daca aceasta diminuare a ratei dobanzii de politica monetara va fi urmata si de alte miscari de acest gen, in timp este posibil ca si dobanzile bancilor comerciale sa reduca dobanzile la credite. Ceea ce ar putea facilita cresterea volumului de imprumuturi ale populatiei si, implicit, o crestere a inflatiei.

Totusi, daca BNR-ul va observa o majorare a inflatiei, sunt sigur ca va lua toate masurile necesare”, a adaugat Radu Craciun.

Ceea ce inseamna ca daca BNR continua sa scada rata dobanzii de politica monetara si bancile comerciale vor urma, la randul lor, sa diminueze dobanzile creditelor, atunci imprumuturile devin mult mai atractive. In acest caz, ar creste numarul celor care ar contracta imprumuturi, fapt care ar avea influenta asupra inflatiei.

Daca creditele vor deveni tot mai avantajoase, numarul si volumul celor care vor vor face imprumuturi va continua sa creasca. Iar acest fapt ar putea determina o noua majorare a inflatiei, intrucat populatia ar avea cheltui mai multi bani pentru consum. Totusi, potrivit economistului-sef de la ABN Amro Bank Romania, BNR va lua masurile necesare daca va constata acest fapt.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro