Sari direct la conținut

„Invingand muntii din tine”

HotNews.ro

A doua expozitie personala a alpinistului Alex Gavan, ce reuneste cele mai reusite imagini ale expeditiei sale himalayene pe varful Cho Oyu din toamna 2006, este deschisa in perioada 9-27 februarie la Noi Art Cafe, din Piata Alba Iulia.

Fotografiile expuse surprind diferite momente ale expeditiei, de la marsul de apropiere (prin Nepal si Tibet) pana la ziua varfului.

Expozitia este organizata de catre Proiectul CloudClimbing impreuna cu revista National Geographic Romania, Fundatia Art Promo si Moko Yuma.

Cele mai inalte 14 varfuri ale lumii (de peste 8.000 m) sunt concentrate in Asia Centrala, in regiunile izolate ale muntilor Himalaya si Karakorum. La 30 de kilometri vest de Everest, muntele sacru Cho Oyu, Zeita Turcoaz (8.201 m, al saselea ca inaltime de pe Pamant), este unul dintre acesti optmiari.

Dupa un an si jumatate de pregatiri si antrenamente, doua luni de expeditie (dintre care una dedicata aclimatizarii), pe 2 octombrie 2006, Alex Gavan a atins singur varful Cho Oyu.

Sergiu Matei, celalalt membru al expeditiei, a trebuit sa renunte la 6800m, din cauza unui edem pulmonar. Intr-o expeditie separata, au mai urcat varful si romanii Cristian Tecu impreuna cu Catalin Neacsu.

La 24 de ani, Alex e cel mai tanar alpinist roman care a reusit ascensiunea unui varf de 8.000 m si face parte dintre cei cativa conationali care au urcat un optmiar fara a folosi oxigen suplimentar.

Expeditia este relatata si ilustrata pe larg in numarul din luna februarie al revistei National Geographic Romania

Mai multe informatii privind expeditia sunt disponibile si pe situl www.cloudclimbing.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro