Sari direct la conținut

Rusia avertizeaza UE in legatura cu implicarea sa in conflictele din spatiul ex-sovietic

HotNews.ro

Rusia a avertizat Uniunea Europeana sa nu se amestece in problemele fostului spatiu sovietic, pe care Moscova il considera ca fiind sfera sa de influenta.

Uniunea Europeana doreste sa se implice in eforturile de solutionare a „conflictelor inghetate” din regiunile separatiste de pe teritoriile Republicii Moldova (Transnistria), Georgiei (Abhazia si Osetia de Sud) si Azerbaidjanului (Nagorno-Karabah), unde Rusia actioneaza deja ca mediator.

„Este normal pentru statele din blocul comunitar sa aiba interese in acea zona, din moment ce Uniunea se extinde spre est aducand granita aproape de aceste zone de conflict”, a declarat Serghei Iastrjembski, reprezentantul presedintelui rus Vladimir Putin pentru relatiile cu UE.

„Daca doriti sa contribuiti identificarea unui mod eficient de rezolvare a acestor conflicte, sa o facem impreuna, fara sa ne certam si fara sa actionam pe la spate”, a afirmat Serghei Iastrjembski. ”UE, in principiu, este de acord cu aceasta, dar in practica, nu actioneaza asa”, a adaugat Iastrjembski, in cadrul unei conferinte de presa.

Un oficial european a declarat ca, dupa aderarea Romaniei la UE, blocul comunitar are granita comuna cu Republica Moldova, stat afectat de conflictele de durata intre fortele guvernamentale de la Chisinau si cele separatiste din Transnistria sustinute de Moscova.

„Cu cat granitele UE se extind mai mult, cu atat vom avea mai multe interese comuni in zona”, a declarat oficialul care a dorit sa-si pastreze anonimatul. Acesta a adaugat ca UE se asteapta ca Rusia sa fie un „actor responsabil” in zonele de conflict si sa respecte integritatea teritoriala fiecarei tari.

Uniunea Europeana si Rusia au pareri contradictorii in pivinta modului de rezolvare a conflictelor inghetate din bazinul Marii Negre. Bruxellesul doreste respectarea integritatii teritoriale a fiecarui stat, in timp ce Moscova reliefeaza dreptul separatistilor la autodeterminare.

Liderii din Rusia si UE au, de asemenea, pozitii divergente si in ceea ce priveste furnizarea de resurse energetice si comertul. Criza care a izbucnit in urma suspendarii de catre Moscova a importurilor de carne din Polonia a intrerupt negocierile pentru semnarea unui acord de parteneriat intre cele doua puteri mondiale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro