Sari direct la conținut

Putin a infiintat un grup anticoruptie condus de un fost membru KGB

HotNews.ro

Presedintele rus Vladimir Putin a semnat, luni, un decret pentru formarea unui grup de lucru interguvernamental in materie de coruptie, la conducerea caruia a numit un fost general KGB. Liderul de la Kremlin a adoptat aceasta masura dupa ce Rusia s-a alaturat, saptamana trecuta, statelor din Consiliul Europei care militeaza impotriva coruptiei, relateaza AFP.

„S-a decis infiintarea unui grup interguvernamental pentru pregatuirea de propuneri in vederea introducerii in legislatia Federatiei Ruse a dispozitiilor Conventiei ONU impotriva coruptiei si celor din Conventia Consiliului Europei”, se specifica in decretul publicat de presedinte.

In decret se preciza si numirea la conducerea acestui grup a lui Viktor Ivanov, unul dintre consilierii lui Putin.

Ivanov, fost general KGB si director-adjunct al FSB in momentul alegerii lui Putin la Kremlin, este considerat drept unul dintre liderii „siloviki” (resposabili influenti din armata, politie si servicii secrete), care din 1999 au patruns puternic in Guvern si in randurile administratiei prezidentiale.

Vladimir Putin a cerut in mai multe randuri infiintarea unui asfel de grup pentru combaterea coruptiei in Rusia, spunand ca acest rau este unul dintre principalele obstacole in calea dezvoltarii economie a tarii.

Rusia a aderat saptamana trecuta la Consiliul Europei-Grupul Statelor impotriva Coruptiei (GRECO). Membrii acestui grup s-au angajat sa lupte impotriva coruptiei participand la un proces de evaluare reciproca. Greco este format din 42 din cele 46 de state membre ale Consiliului Europei, carora li se adauga Muntenegru si Statele Unite.

In luna martie a anului trecut, liderul de la Kremlin a semnat legea care ratifica aceasta conventie ONU privind coruptia, menita sa ajute statele membre sa combata acest flagel atat in sectorul public cat si in cel privat.

Conventia de la Merida (Mexic), adoptata in urma cu doi ani, a fost ratificata de 38 din cele 140 de state semnatare in momentul intrarii sale in vigoare, la 14 decembrie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro