Sari direct la conținut

Meglena Kuneva, ingrijorata de nivelul scazut al shopping-ului transfrontalier

HotNews.ro

Europa se confrunta cu un nivel scazut al increderii in cumparaturile transfrontaliere, a declarat luni la Bucuresti, Meglena Kuneva, comisarul european pentru Protectia Consumatorului. Potrivit comisarului european, aflat in prima vizita in Romania dupa instalarea in functie, cumparatorii europeni ar trebui sa aiba mai multa incredere in produsele si serviciile din afara tarii de origine.

Kuneva a afirmat ca doar 6% dintre europeni indraznesc sa faca cumparaturi in alte tari, ceea ce arata ca in acest domeniu piata interna ar putea fi imbunatita. In esenta, piata de retail este subestimata si acesta va constitui unul din obiectivele centrale ale agendei sale.

Kuneva a adaugat ca va prezenta reglementari concrete in acest sens in jurul datei de 15 Martie, cand este Ziua Consumatorului.

De asemenea, in urmatoarele zile comisarul intentioneaza sa prezinte Carta Verde, document ce prevede revizuirea celor mai importante norme din domeniul protectiei consumatorului.

Achizitiile de pe internet si taxa de prima inmatriculare

Printre altele, Carta Verde va avea in vedere si protejarea consumatorilor care fac achizitii de pe internet, a specificat Kuneva. Una din aceste prevederi se refera la confidentialitatea celor care fac cumparaturi de pe website-uri.

In plus, reglementarile din acest domeniu nu ar trebui sa faca diferentieri intre cei care cumpara un CD si cei care descarca melodii de pe internet, apreciaza oficialul european.

Intrebata de ziaristi despre taxa de prima inmatriculare auto, Kuneva a afirmat ca si in alte tari exista situatii asemanatoare, dar ca politica Comisiei Europene este indreptata catre nediscriminare. Mai mult, Comisia Europeana si-a exprimat in dese randuri pozitia fata de aceasta taxa, iar o discutie pe acest subiect cu premierul Tariceanu nu mai este necesara.

Centrala nucleara de la Kozlodui si politica energetica a Europei

Kuneva s-a referit si la nemultumirea bulgarilor legata de inchiderea celor doua reactoare de la Kozlodui. Ea a inclus acest aspect in discursul privind o politica energetica comuna a Europei. In acest sens, a fost adoptat un pachet de masuri la nivel european chiar la inceputul acestui an, a precizat comisarul european.

“Este important pentru comunitatea europeana sa aiba o voce comuna in domeniul energetic. Din acest motiv, Uniunea Europeana trebuie sa se axeze pe eficienta si pe siguranta energetica”, a afirmat Kuneva. In plus, Kuneva a precizat ca Bulgaria, ca si Romania, incearca sa dezvolte alte surse de energie.

Protectia Consumatorilor trebuie sa aiba un management eficient

Introducerea legislatiei comunitare privind protectia consumatorilor in Romania nu va fi o problema, considera oficialul european. Aplicarea reala a acesteia este insa lucrul cel mai important si aceasta ar putea fi o chestiune de durata.

Intrebata in legatura cu numarul redus de angajati din cadrul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, Kuneva a apreciat ca aceasta problema poate fi depasita printr-un management eficient. “La Budapesta, Protectia Consumatorilor are doar 6 salariati si se descurca foarte bine”, a exemplificat comisarul european.

In Bucuresti, numarul angajatilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor este de peste 100.

Oficialul european s-a intalnit, luni, la Bucuresti cu membri ai guvernului si cu reprezentanti ai Agentiei Nationale pentru Protectia Consumatorului, unde i-a fost prezentat planul de actiuni al Romaniei in acest domeniu.

La mijlocul lunii ianuarie, Kuneva a anuntat o parte dintre obiectivele mandatului ei, iar printre ele este si acela de a infiinta in 2007 – in Bulgaria si in Romania – un Oficiu European care sa ofere consumatorilor din cele doua tari informatii necesare privind drepturile pe care le au.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro