Sari direct la conținut

Doar o romanca din doua face sex protejat

HotNews.ro

48% dintre femeile din Romania nu folosesc nici o metoda contraceptiva in acest moment, arata un studiu realizat de Societatea de Educatie Contraceptiva si Sexuala (SECS). Studiul a fost realizat pe un esantion reprezentativ de 1035 de femei, cu varste cuprinse intre 15 si 49 de ani.

Mai mult de jumatate dintre ele spun ca nu se protejeaza pentru ca “nu au nevoie”, in timp ce 23% au motivat ca isi doresc un copil. “Argumentul ca “nu am nevoie”, dincolo de intentia de a ramane insarcinata, ne transmite mesajul ca femeile din Romania nu au suficiente informatii despre conceptie si contraceptie.

Ele nu inteleg beneficiile planificarii unei sarcini si atunci neglijeaza acest aspect. Numarul crescut de avorturi ne transmite acelasi lucru”, sustine psihologul Aurora Liiceanu.

Prezervativele – la egalitate cu pilulele contraceptive

Cele mai cunoscute metode de contraceptie mentionate spontan de 80% dintre persoanele intervievate sunt prezervativele si pilulele contraceptive. Ele sunt urmate de sterilet si metode naturale de contraceptie. Acestea din urma sunt: metoda calendarului, coitus interuptus si spalaturile vaginale.

Femeile sustin ca prefera sa foloseasca metode naturale pentru ca acestea nu ar avea efectelor secundare si sunt “practice si usor de folosit”.

“Din pacate, metodele naturale, desi sunt nesigure, raman in topul preferintelor. Este inadmisibil ca o femeie din secolul 21 sa creada in continuare ca poate evita o sarcina prin spalaturi vaginale cu otet dupa actul sexual”, mai spune Liiceanu.

Pilula la 15 ani si prezervativul la 20

Intre 15 si 19 ani, cele mai multe femei din Romania folosesc pilule (13%), iar intre 20 si 24 de ani prezervative (27%). Cu trecerea anilor, intre 25 si 34 de ani, cele mai multe femei folosesc contraceptive orale (51%), in timp ce la grupa de varsta 35 – 44 predomina utilizarea steriletului (40%). Dupa 45 de ani, deja 25% dintre ele nu mai folosesc nimic sau cel mult metode naturale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro