Sari direct la conținut

Preotul Iustian Marchis neaga orice colaborare cu Securitatea

HotNews.ro

Iustin Marchis, unul dintre cei mai cunoscuti preoti ortodox, paroh al bisericii Stavropoleos din Bucuresti si duhovnic al presedintelui Traian Basescu, si-a vazut miercuri dosarul de Securitate aflat la CNSAS. Marchis a declarat ca are dosar de urmarit si a negat ca ar fi dat vreodata informatii Securitatii despre vreun cetatean roman sau ca ar fi semnat vreun angajament.

Conform NewsIn, preotul Iustin Marchis a declarat, la iesirea de la CNSAS, ca are dosar de urmarit, refuzand sa mai ofere detalii despre relatia sa cu Securitatea. Acesta a fost nemultumit deoarece miercuri un cotidian central a afirmat ca ar fi colaborat cu Securitatea pe vremea cand era la manastirea Cozia, in calitatea sa de ghid al grupului de turisti straini.

Acelasi cotidian sustine ca Marchis a semnat un angajament cu Securitatea si ca ar exista note informative ale acestuia, intr-un alt dosar de urmarire informativa de contraspionaj al „celebrului spion” Mihai Caraman, devenit, dupa 1989, sef al Serviciului de Informatii Externe.

Invitat la emisiunea „Oamenii realitatii”, Iustin Marchis a negat marti seara orice colaborare cu securitatea, inclusiv semnarea unui angajament, mai relateaza NewsIn. El a precizat ca, de-a lungul mai multor ani, a dat „3-4, poate 5-6 note” despre vizitele ambasadorul SUA si ale diplomatilor americani la manastirea Cheia, lucru pe care nu l-a ascuns niciodata.

Preotul a mai sustinut ca aceste note nu au fost inaintate securitatii, ci departamentului de relatii externe al Bisericii Ortodoxe Romane, afirmand ca nu stie care a fost traseul acestor note si daca ele au mers mai departe la Departamentul Cultelor si de acolo la securitate.

Iustin Marchis a mai pus ca a fost contactat de mai multe ori de ofiteri de securitate, inclusiv pentru a furniza informatii despre Andrei Plesu, Ana Blandiana sau Alexandru Paleologu, dar nu a acceptat niciun fel de colaboare.

„Nu am semnat niciun angajament, nu am dat nicio nota informativa despre niciun cetatean din Romania, cu atat mai putin despre cei pe care i-am pastorit sau despre cei care mi-au fost fii duhovnicesti”, a declarat parohul bisericii Stavropolos, in cadrul aceleiasi emisiuni. El a negat si existenta unor legaturi stranse cu Mihai Craman.

In schimb, conform propriei afirmatii, a aflata ca pe numele sau exista „dosarul de urmarire cu Ion Barbaneagra”, dosar despre care a aparut „surpinzator” in 2005, desi, in urma cu patru ani membrii Colegiului CNSAS i-au spus ca, in arhivele SRI, SIE si MApN nu a fost gasit niciun document.

Marchis a sustinut ca dosarul viza semnalarea „prezentei cadrelor de contraspionaj” si ca din el ar fi disparut unele date.

Marchis a mai spus ca sustine deconspirarea dosarelor preotilor, ca Sinodul ar trebui sa faca intai ordine in randul bisericii si ca, personal, nu accepta clementa presedintelui Traian Basescu. Cu ocazia deciziei CSAT de desecretizare a dosarelor Bisericii, presedintele declarase ca preotii au fost in primul rand victime ale regimului comunist si ca ei au dosare de urmarire, nu de retea.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro