Sari direct la conținut

Sondaj despre valorile poporului roman

HotNews.ro

Stiati ca Irina Loghin este considerata de cei mai multi romani drept cea cea mai importanta personalitate muzicala in viata? Sau ca Florin Piersic e cel mai mare actor, Adrian Paunescu – cel mai mare scriitor, Traian Basescu – cel mai mare politician in viata, Cristian Tudor Popescu – cel mai apreciat jurnalist, iar Nadia Comaneci – cea mai mare sportiva a romanilor?

Aceste lucruri rezulta dintr-un recent sondaj realizat de Biroul de Cercetari Sociale si care prezinta imaginea unei tari in care preferintele culturale ale romanilor sunt numeroase, iar nici o personalitate nu intruneste mai mult de o zecime din optiuni.

Spre deosebire de sondajele clasice, cel al BCS analizeaza optiunile romanilor fata de diferite personalitati in functie de afinitatile lor politice.

Astfel, Irina Loghin are cei mai multi admiratori printre votantii PSD, Angela Similea – printre nehotarati, Mariana Nicolesco – printre alegatorii PD, Ion Dolanescu – printre votantii PNL, iar Tudor

Gheorghe – printre alegatorii PRM.

Tot asa, dintre actori, Florin Piersic e apreciat cel mai mult de PSD-isti, Stela Popescu – de nehotarati, Alexandru Arsinel – de PNL-isti, iar Maia Morgenstern – de PD-isti.

Oarecum surprinzator, asta in ciuda criticilor aduse presedintelui Basescu, Mircea Dinescu are cei mai multi simpatizanti printre PD-isti, pe cand alegatorii liberali ii considera pe Ana Blandiana, Gabriel Liiceanu si Nicolae Manolescu cei mai mari scriitori romani in viata.

Intr-o analiza facuta sondajului, sociologul Sorin Adam Matei de la Universitatea Purdue (SUE) apreciaza ca cercetarea releva doua lucruri importante.

„Pe de o parte exista o sanatoasa diversitate de optiuni in randul publicului romanesc. (…) Pe de alta parte, lumea culturala de varf, asa cum este ea imortalizata de topul celor 10, se compune din nume foarte controversate, aflate la poli opusi, intelectuali, politici si morali.

Aceasta indica existenta in continuare a unor acute diferente si tensiuni in lumea culturala”, considera Matei.

In opinia sa, portretul robot al personalitatii culturale romanesti de frunte actuale pare a fi, deci: barbat, literat, lansat in anii 70, care cumuleaza mai multe functii publice, de obicei in politica si in mass media.

Faima vine de la televizor

De unde provine faima acestor stele culturale?, se mai intreaba Sorin Adam Matei „Analiza datelor indica un paradox. Desi 75% dintre cei care au numit o personalitate culturala favorita spun ca au citit, vazut sau ascultat operele acesteia, numai o minoritate dintre acestia a putut mentiona macar un titlu corect al unei opere a favoritului sau favoritei ei.

Spre exemplu, doua treimi din fanii lui Paunescu nu au putut numi o poezie sau un volum al acestuia. Iar cei care au numit o opera, au oferit titluri vagi sau gresite”.

80% din participanti au indicat televiziunea ca o sursa de formare a opiniilor lor despre personalitatile culturale.

Studiul mai indica faptul ca „faima culturala” de varf este un concept ce se aplica mai ales creatorilor literari. Intre primele 30 de personalitati culturale, numai 10 sunt actori sau cantareti.

Un top separat, numai pentru aceste doua tipuri de personalitati releva faptul ca generatia anilor 70 domina si aici. La muzica, topul preferintelor arata in modul urmator: Irina Loghin (86 de preferinte, 8% din total), Angela Similea (7%), Mariana Nicolesco (3%), Stefan Banica jr (2,9%), Maria Ciobanu (2,8%), Ion Dolanescu (2,6%) etc.

Ca si in cazul preferintelor culturale generale, primii clasati aduna sub o zecime din optiuni fiecare, desi primele doua stele (Irina Loghin si Angela Similea) sunt mult mai mari ca urmatorele personalitati.

Actorii faimosi sunt dominati de doua figuri: Florin Piersic (cu aproape un sfert din optiunile exprimate, cel mai mare procentaj din tot studiul) si Stela Popescu (10% din optiuni). Pe celelalte opt locuri se mai pot gasi Sergiu Nicolaescu, Alexandru Arsinel, Jean Constantin, Maia Mogenstern, Radu Beligan, Gheorghe Dinica, Stefan Banica Jr. si Tamara Buciuceanu.

Astfel, in opinia lui Sorin Adam Matei, lumea culturala romaneasca recunoscuta de public este o colectie de personaje cu putere de atractie slaba, intre care se afla mari distante. Numele care sunt recunoscute de public aduna de obicei, ca si in cazul lui Adrian Paunescu, sub o zecime din preferintele publice.

Sondajul Biroului de Cercetari Sociale a fost realizat in perioada 1-7 august 2006 pe un esantion de 1054 de participanti.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro