Sari direct la conținut

Preturile la gazele naturale pentru populatie vor creste cu 1,54%

HotNews.ro

Incepand cu data de 1 iulie 2006, cei 31 de operatori de distributie vor majora preturile finale reglementate pentru gazele naturale furnizate populatiei in medie cu 1,54%, informeaza Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN).

Astfel, pentru consumatorii casnici (categoria B1) noile preturi vor fi de 843,43 RON/1000 mc in cazul Distrigaz Sud si de 842,99 RON/1000 mc in cazul E.ON Gaz Romania, tarifele neincluzand TVA.

Potrivit autoritatii de reglementare, ajustarea preturilor finale la consumatori a fost influentata de cresterea usoara a pretului la import, de recalcularea anuala a tarifelor de transport, dar si de evolutia favorabila a cursului de schimb valutar, care a temperat o majorare mai semnificativa.

Astfel, incepand cu 1 iulie 2006, cei 31 de operatori de distributie vor ajusta preturile finale reglementate pentru consumatorii captivi casnici in medie cu 1,54%, iar pentru consumatorii captivi non-casnici, ajustarea este in medie de 1,65%.

Pentru trimestrul trei al acestui an, pretul productiei interne ramane la acelasi nivel ca in trimestrul anterior, respectiv de 330 RON/1000 mc. ANRGN a atentionat producatorii interni sa respecte nivelul mentionat pentru a nu fi afectate stabilitatea macroeconomica si gradul de suportabilitate al pretului pentru consumatorul casnic.

Masura de ajustare a preturilor de la 1 iulie 2006 a primit avizul Consiliului Consultativ, in care interesele consumatorilor sunt reprezentate in mod egal cu cele ale operatorilor, se mai arata in comunicat.

Tot incepand cu aceasta data, consumatorii si furnizorii care au ales sa incheie contracte de transport al gazelor naturale pentru servicii intreruptibile beneficiaza de o reducere a componentei pentru rezervarea de capacitate cu 5,5% fata de nivelul actual.

ANRGN a mai anuntat ca de la 1 iulie 2006, gradul de deschidere a pietei interne de gaze naturale se majoreaza la 75%. Ultima deschidere a pietei de gaze naturale a avut loc la 1 ianuarie 2006, cand gradul de deschidere a fost stabilit la 65 %.

Autoritatea a mai precizat ca de la 1 ianuarie 2007, toti consumatorii non-casnici (firme, institutii) vor fi declarati eligibili, iar la 1 iulie 2007 piata de gaze din Romania va fi complet liberalizata. Pentru etapa care incepe la 1 iulie 2006, poate deveni consumator eligibil orice consumator non-casnic cu un consum anual mai mare sau egal cu 12.400 mc pentru un loc de consum.

Orice consumator eligibil poate negocia liber contractul de furnizare si pretul la care se realizeaza aceasta.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro