Sari direct la conținut

Lista somerilor s-a ingrosat cu alti 2.700 de mineri

Cotidianul

Potrivit unui proiect de act normativ, numarul disponibilizatilor de la societatile din subordinea Ministerului Economiei creste de la 5.100 la 7.800.

7.828 de salariati ai societatilor de stat din subordinea Ministerului Economiei (MEC) vor fi dati afara in acest an, potrivit unui proiect de hotarire initiat de MEC si avizat deja de Ministerul Muncii si de Ministerul pentru Coordonarea Activitatilor Economice. Initial, numarul celor care urmau sa fie disponibilizati in acest an era de 5.134 de angajati.

Insa, potrivit notei de fundamentare a noului act normativ, dupa analizele economico-financiare la nivelul fiecarei societati s-a stabilit ca numarul celor care urmeaza sa fie disponibilizati in acest an sa fie mai mare.

Cinci pozitii in plus

Salariatii concediati vor beneficia de plati compensatorii care se vor intinde pe 24 de luni. Initial, pe lista MEC erau doar noua societati care disponibilizeaza personal in acest an. Acum, dupa ce numarul viitorilor someri a crescut cu circa 2.700 de persoane, lista s-a imbogatit cu inca cinci pozitii.

Este vorba despre Societatea Nationala a Sarii si Uraniului, despre mina de la Anina si doua complexuri energetice din Oltenia – Rovinari si Turceni. De aici vor pleca insa, in total, doar 450 de oameni, asa ca grosul disponibilizatilor provine de la companiile de pe vechea lista, adica marile societati miniere.

Cei mai multi ortaci vor fi disponibilizati de Societatea Nationala a Carbunelui Ploiesti – numarul somerilor creste de la 503 la 1.757. De la CNH Petrosani vor pleca 1.200 de oameni, cu 200 mai multi decit se hotarise initial, iar de la Minvest Deva 1.250 de oameni, cu 250 mai multi .

Exces de zel

Cu doua luni in urma, reprezentantii Ministerului Economiei au spus ca vor fi dati afara in acest an 6.000 de mineri , cu 600 mai putini decit se negociase initial cu FMI.

Daca apreciem ca cei 200 de oameni care vor fi dati afara din complexurile din Oltenia sint energeticieni si nu mineri, inseamna ca numarul ortacilor disponibilizati va fi de 7.600. Deci cu 1.600 mai multi decit spusesera reprezentantii MEC acum doua luni.

Potrivit unor afirmatii mai vechi ale liderului minerilor, Marin Condescu, un miner disponibilizat primeste plati compensatorii de circa 4.000 de euro. Asadar, efortul bugetar pentru toti cei 7.828 de disponibilizati din acest an se ridica la peste 31 de milioane de euro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro