Sari direct la conținut

Un sfert de milion de romani si-au lasat banii la Fisc

Realitatea Romaneasca

Autoritatea Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) nu a platit diferentele de impozit pentru anul 2002 catre mai mult de 285.000 de contribuabili, potrivit unui comunicat al institutiei.

Numarul de oameni carora statul mai are sa le dea bani reprezinta circa 15% din numarul total al contribuabililor care au avut obligatia sa intocmeasca fise fiscale pentru plata impozitului pe venitul global, adica aproape trei milioane de persoane.

Dupa ce s-a facut regularizarea, ANAF a constatat ca mai mult de 1,8 milioane de persoane au platit in cursul lui 2002 mai mult decat trebuia si trebuie sa primeasca inapoi bani de la stat.

Banii sunt prea putini

Pana in prezent, statul a platit 1.922 de miliarde de lei celor care mai aveau de primit bani. ANAF mai are de returnat celor 285.000 de contribuabili 437 de miliarde de lei, adica o cincime din suma totala datorata contribuabililor romani. Institutia sustine ca nu e vina ei pentru ca oamenii nu si-au luat banii.

Presedintele ANAF, Neculaie Plaiasu, sustine ca principala cauza a acestei situatii este ca oamenii nu s-au prezentat la unitatile trezoreriei pentru ridicarea banilor. In aceasta situatie sunt peste 135.000 de oameni, adica aproape jumatate din numarul celor care mai au de primit bani de la stat. „Foarte multe cazuri de nerestituire reprezinta sume mai mici de 100.

000 de lei, pentru care nu exista interes din partea contribuabililor de a se prezenta pentru incasarea lor, iar unitatile fiscale nu dispun de fondurile necesare transmiterii sumelor prin mandat postal”, spune Plaiasu.

De asemenea, mai mult de un sfert dintre cei care au de primit bani (peste 80.000 de cazuri) si-au schimbat domiciliul, au plecat din tara, nu au fost identificati sau au murit, astfel ca nu au putut intra in posesia deciziilor de impunere. Doar 1,7% dintre contribuabili au preferat sa nu-si ridice banii pentru a se regulariza sumele cu alte obligatii fiscale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro