Sari direct la conținut

VIDEO Directorul executiv MedLife, dr. Nicolae Marcu: "Toate serviciile de sanatate care sunt in mod social gratuite sunt de fapt pre-paid."

HotNews.ro
Dr. Nicolae Marcu, psihiatru, Foto: HotNews.ro
Dr. Nicolae Marcu, psihiatru, Foto: HotNews.ro

O informatie surprinzatoare oferita de directorul executiv al Medlife, dr. Nicolae Marcu, infirma o conceptie pana acum comuna: aceea ca in spitalele private s-ar trata doar romanii bogati. Caci desi „romanul a renuntat si la sanatate din cauza crizei”, majoritatea pacientilor din spitalele Medlife au venituri medii.

Cifre legate de salariile medicilor din cea mai mare retea de clinici private din Romania, dar si cine este aliatul pe care statul il are in sistemul medical privat, puteti afla din interviul in exclusivitate acordat HotNews de catre dr. Nicolae Marcu.

Puteti citi mai jos cele mai importante declaratii ale directorului executiv Medlife, dr. Nicolae Marcu.

  • Criza ne-a adus scaderea capacitatii de cumparare a fiecarui roman si consumul pe vizita pe pacient . Aici este impactul pe care l-am simtit: pe analize, pe ecografii dar si pe spitale. Acum cativa ani nu exista nicio presiune in a spune „Domnule doctor faceti-mi orice investigatie considerati ca sa avem o rezolutie terapeutica”. Acum lucrurile sunt limitate: „Dar chiar trebuie sa fac aceasta ecografie?” Cam asta este criza. Cred ca romanul a renuntat si la sanatate din cauza crizei. Multi s-au orientat de la un furnizor de sanatate de linia intai la unul de linia a doua din cauza pretului. Din celelalte perspective pentru noi a fost o dezvoltare, nu o criza.
  • Numarul pacientilor a crescut cu 15-20% fata de anul trecut. A crescut numarul pacientilor pe laborator si pe ambulatoriu. Terminam cu un numar de 1,2-1,5 milioane de vizite in anul 2012.
  • Am observat ca o mare parte dintre clientii nostri au ca venituri undeva intre 1200-1800 RON pe luna. Aceasta este o clasa de mijloc, nu este una bogata si nici una cu venituri putine. Avem in jur de 1,2-1,5 milioane vizite pe an. Nu se poate ca toti sa fie din clasa de sus, platind cate 100-120 RON pe consultatie. Sigur, nu este acelasi lucru la nivelul de interventii chirurgicale, dar la un pret de 1700 RON pentru o colecistectomie noi avem undeva intre 60-80 de pacienti intr-un singur spital pe luna. Consider ca Medlife a deschis aceasta poarta catre accesibilitate pentru marea masa a romanilor cu venituri medii. Asta desi noi ne-am calibrat pentru calitate superioara.
  • Vorbind de salarii brute, o asistenta la Medlife are venituri incepand de la 2000 RON la 8000 RON, medicul de la 4000 RON la 50.000, 60.000 RON. Noi avem cam 80% angajati full-time si ne dorim sa taiem imixtiunea stanga-dreapta in sistem. E dificil sa lucrezi cu un medic care are o nastere in sistemul privat A, una la alt privat si inca una la stat. Cand medicii sunt in acelasi sistem poti duce o politica de dezvoltare a lor. In total platim aproximativ 1,5 milioane euro lunar cu salariile. Poate chiar mai mult. Cred ca Medlife a reusit sa tina macar 100 de medici de valoare in tara.

  • Consider ca sistemul de asigurari obligatorii medicale este cel central. Ar trebui sa existe asigurari facultative deductibile si cred ca trebuie sa constientizam ca sanatatea nu va fi niciodata gratuita si toate serviciile de sanatate care sunt in mod social gratuite sunt de fapt pre-paid. Mi-as dori ca fiecare sa inteleaga ce riscuri isi asuma si pentru ce plateste, cat plateste.
  • Cred ca viitorul medicinei private se va juca aici: sa reuseasca sa duca medicii in directia in care si-o doresc pacientii. Daca nu reuseste, atunci acest sistem nu va face fata pe termen lung. Pacientul este de cele mai multe ori multumit de cum i-a vorbit medicul, de cum s-a uitat in ochii lui. De putine ori pricepe ce tip de pastile i-a dat, ce interventii a facut. El pleaca de acolo cu un rezultat si o relatie. Acesta este axul central al medicinei, nu doar al celei private.
  • Este un mare avantaj pentru pacient acest ajutor de la stat in zona de spital [faptul ca se poate deconta prin CNAS o anumita parte din serviciile medicale dintr-un spital privat, n.r.], unde noi decontam aproximativ 700 RON pe caz rezolvat. Cred ca statul face un mare efort, chit ca arata uneori dezordonat sau poate nu a reusit de fiecare data sa identifice criteriile cele mai adecvate. Dar face un efort si da aceasta infuzie de capital in privat pe care eu as mentine-o.
  • Sunt sceptic cand un furnizor privat are 95% afaceri cu statul. Noi avem in jur de 8% din cifra de afaceri. Pentru noi ar fi un mare avantaj ca fiecare pacient sa inteleaga ca in momentul in care alege un spital privat vine si statul cu ceva. E foarte important sa stim ca din banii pe care i-am varsat, macar o parte se intoarce. Mult, putin, e decizia fiecaruia. La serviciile spitalicesti privatul poate pune in plus numai o taxa pe servicii hoteliere.
  • Daca statul ar face o extensie, cum e in Franta, eu decontez la spitalele validate 1000 euro pentru o operatie de cataracta si tu pacient du-te cu acesti 1000 euro, ar fi un extraordinar avantaj pentru sistemul privat si un groaznic dezavantaj pentru stat.
  • Concurenta pe termen lung dintre spitalele de stat si cele private va fi din ce in ce mai adanca. Slabiciunea sistemului de stat a determinat medicii, in special cei curajosi si de valoare, sa paraseasca sistemul de stat in favoarea celui privat. Multi au plecat si afara. Este o prima rana deschisa de sistemul privat sistemului de stat. Prin oferirea de conditii civilizate de munca, autonomie profesionala si abia spre capat valoare financiara, sistemul privat a reusit sa atraga acesti medici.
  • Sistemul privat a reusit sa asaneze niste conditii hoteliere pe care statul a reusit doar cu dificultate. Operational noi reusim sa ne optimizam. Consumul nostru este cert, noi facem volume pentru care negociem.
  • Este foarte posibil ca, in anumite zone, dezvoltarea unui spital privat sa inchida un spital de stat. Si spitalul de stat va avea mult de pierdut daca nu exista o politica in aceasta directie. Decat sa ridici un spital nou regional, mai bine sa intrebi care este cel mai mare spital privat din zona si ce vrei sa dezvolti si sa-i spui: hai sa dezvoltam impreuna.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro