Sari direct la conținut

Centrul pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului in Romania: Un moment de reculegere in memoria celor torturati, umiliti si ucisi, numai pentru ca au fost evrei sau romi, este o obligatie care izvoreste din respect fata de viata

HotNews.ro

Centrul pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului in Romania (MCA Romania) aminteste, cu prilejul Zilei Nationale a Holocaustului in Romania, ca avem cu totii obligatia, izvorata din respect fata de viata, de a tine un moment de reculegere in memoria victimelor, a celor „torturati, umiliti si ucisi cu bestialitate, numai pentru ca au fost evrei sau romi”.

Intr-un comunicat transmis presei, MCA Romania aminteste ca, inca inainte ca regimul nazist sa puna in aplicare planul de exterminare a evreilor regimul Maresalului Ion Antonescu a omorat 280.000 de evrei in Romania.

„Comemorand si cinstind memoria victimelor Holocaustului este, nu o rusine, ci un gest de demnitate, de respect de sine dar si exprimarea sperantei ca astfel de crime nu vor mai fi infaptuite si in viitor”, precizeaza organizatia in incheiere.

  • Comunicatul integral transmis de Centrul pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului in Romania

„In momentele in care umanitatea, lumea civilizata, a coborat la cel mai jos prag atins vreodata, cand erorile politicii au devenit ororile istoriei, iar eroii zilei de atunci s-au comportat ca simpli calai fara constiinta, cand multimea a cerut un ‘tap ispasitor’, iar elitele au ales vinovatul de serviciu al ultimilor doua mii de ani, atunci a inceput Holocaustul.

Inca inainte ca regimul nazist sa puna in aplicare ‘solutia finala’ planul de exterminare a evreilor, in Romania, regimul Maresalului Ion Antonescu, conducatorul Romaniei din perioada celui de-al doilea razboi mondial a exterminat, cu entuziasm, 280.000 de evrei. Vina lor a fost aceea ca au fost evrei.

Astazi comemoram, noi, urmasii celor care au supravietuit, memoria celor care au fost stersi din cartea vietii si a milioanelor de oameni care nu s-au nascut din cauza atrocitatilor comise de oameni impotriva altor oameni.

Un moment de reculegere in memoria celor torturati, umiliti si ucisi cu bestialitate, numai pentru ca au fost evrei sau romi, este o obligatie care izvoreste din respect fata de viata.

Comemorand si cistind memoria victimelor Holocaustului este, nu o rusine, ci un gest de demnitate, de respect de sine dar si exprimarea sperantei ca astfel de crime nu vor mai fi infaptuite si in viitor.

Sa nu uitam

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro