Sari direct la conținut

Salvati Copiii: Proiectul de modificare a Ordonantei cu privire la asociatii este o amenintare la adresa valorilor democratice si o incalcare a Conventiei ONU privind drepturile copilului

HotNews.ro

Organizatia Salvati Copiii face apel la parlamentari sa nu sustina proiectul Legii pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii, pentru ca renuntarea la includerea drepturilor copilului ca domeniu disctinct arata o lipsa a preocuparii pentru activitatile de promovare si aparare a intereselor copilului si stabileste un regim discriminatoriu de control financiar pentru organizatiile neguvernamentale. De asemenea, ONG-ul subliniaza ca proiectul limiteaza libertatea de exprimare si de actiune, iar termenul de cinci ani impus organizatiilor neguvernamentale pentru reinnoirea statutului de utilitate publica este vadit redundant.

Organizatia Salvati Copiii a transmis un punct de vedere catre Presedintele Comisiei pentru drepturile omului, culte si problemele minoritatilor nationale si Presedintele Comisiei juridice, de disciplina si imunitati, din cadrul Camerei Deputatilor, considerand ca noul cadrul legal propus cu privire la recunoasterea statutului de utilitate publica constituie un regres legislativ si institutional, pentru ca proiectul de lege de modificare a OG 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii „scoate in afara prioritatilor nationale drepturile copilului”.

Potrivit unui comunicat al organizatiei, Salvati Copiii face apel la parlamentari, pentru a nu sustine acest proiect de lege, pentru ca aduce grave deservicii protejarii drepturilor copilului in Romania.

Astfel, explica organizatia, „drepturile copilului, ca parte a domeniul larg al drepturilor omului, nu reprezinta, pentru initiatorii proiectului de lege, un domeniu de activitate de luat in considerare”, pentru ca „impartirea domeniilor de activitate, pe o scara a importantei definita procentual, este neclara si nu ofera elementele necesare punerii ei in practica de catre autoritati. In plus, renuntarea la includerea drepturilor copilului, ca domeniu distinct, arata o lipsa a preocuparii pentru activitatile de promovare si aparare a intereselor copilului”.

De asemenea, in Expunerea de motive nu se regasesc explicatii cu privire la modul in care a fost stabilit algoritmul procentual si ce argumente sociologice s-au utilizat cand, de pilda, domeniul educatiei este vazut ca fiind mai putin important decat cel al serviciilor sociale.

Potrivit Salvati Copiii, proiectul limiteaza libertatea de exprimare si de actiune a organizatiilor, in special cu privire la respectarea drepturilor copilului.

„Propunerea de a conditiona obtinerea statutului de utilitate publica de abtinerea de la desfasurarea de activitati politice „de orice fel” are drept scop blocarea oricaror demersuri ori mesaje adresate partidelor sau candidatilor al caror program politic ori declaratii publice s-ar putea afla in contradictie cu principiile si valorile specifice domeniilor de activitate ale organizatiilor neguvernamentale”, arata organizatia in comunicat.

De asemenea, argumenteaza organizatia, exista un control anual pe care autoritatile publice il aplica si nu se justifica acordarea periodica a statutului de utilitate publica.

„In aceste conditii, este limpede ca obligatia de reinnoire a statutului la fiecare 5 ani isi pierde ratiunea juridica”, arata documentul organizatiei.

Nu in ultimul rand, Salvati Copiii subliniaza ca in prezent, legea obliga organizatiile neguvernamentale de utilitate publica sa publice anual, cu resurse proprii, situatia lor financiara, iar stabilirea obligatiei de a publica, semestrial, in Monitorul Oficial al Romaniei, declaratia de venituri si cheltuieli pentru semestrul precedent tine de un regim discriminatoriu de control.

„Excesul de raportare financiara, in conditiile unui sprijin redus pentru organizatiile neguvernamentale din partea autoritatile publice, nu poate conduce la dezvoltarea mediului asociativ din Romania, dimpotriva va conduce la restrangerea capacitatii de monitorizare independenta si dezinteresata a actiunilor ori inactiunilor institutiilor publice”, a precizat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro