Sari direct la conținut

CEDO condamna Romania la despagubiri de 9.000 de euro pentru un barbat caruia i s-a refuzat eliberarea pe motive de sanatate, desi era bolnav de cancer in stadiu terminal

HotNews.ro
CEDO, Foto: echr.coe.int
CEDO, Foto: echr.coe.int

Curtea Europeana a Drepturilor Omului a condamnat statul roman sa plateasca despagubiri de 9.000 de euro fiului unui barbat caruia i s-a refuzat eliberarea pe motive de sanatate, desi era bolnav de cancer in stadiu terminal.

Romania a fost condamnata pentru incalcarea Articolului 3 al Conventiei Europene a Drepturilor Omului, care interzice statelor sa practice tortura sau sa supuna o persoana la pedepse sau tratamente inumane sau degradante.

In 2002, barbatul, Florin Liviu Dorneanu, este anchetat pentru participare a o vasta retea criminala care opera in domeniul economica si in care erau implicate cateva zeci de persoane si circa o suta de societati comerciale. Este vorba de dosarul Banca Transilvania. Cu complicitatea unor functionari bancari, aceste persoane si firme au primit credite frauduloase care nu au mai fost platite. Prejudiciul in acest dosar era de 160 miliarde lei vechi.

Prin decizie definitiva, Inalta Curte il condamna pe barbat la trei ani si patru luni de inchisoare, in 28 februarie 2013.

Intre timp, in noiembrie 2012, acesta fusese diagnosticat cu cancer la prostata. Boala era deja intr-un stadiu avansat, cu metastaze osoase, hepatoame la nivelul creierului si hemoragii oculare. In 27 noiembrie 2012, barbatul a fost internat la Institutul de oncologie din Bucuresti, de unde a fost externat in 11 ianuarie 2013. In perioada 14 – 18 ianuarie, a fost din nou internat. A fost operat si a inceput chimioterapia. Pronosticul doctorilor era foarte rezervat, avand in vedere metastazele osoase, impotriva carora tratamentele nu erau eficiente. In 26 februarie 2013, o comisie medicala care l-a examinat pe barbat a eliberat un certificat care atesta ca sufera de un handicap sever.

In 28 februarie 2013, a fost internat la spitalul de oncologie din Bacau. Starea sa de sanatate se degradase si suferea de dureri osoase. Ramane internat pana in 4 martie 2013, cand este predat politistilor pentru a-l duce la inchisoarea din Bacau, unde incepe executarea pedepsei.

In aceeasi zi, barbatul a cerut prin avocatul sau intreruperea pedepsei din ratiuni de sanatate.

Tribunalul a cerut unei comisii a institutului de medicina legala un raport privind starea reclamantului. Dupa examinarea sa, se arata ca sunt necesare sedinte de radioterapie si continuarea chimioterapiei.

In raportul din 19 iunie 2013, comisia concluzioneaza ca supravietuirea barbatului depinde de supravegherea medicala la care este supus si ca este necesar un tratament complex care nu poate fi acordat decat in spitalele care depind de ministerul Sanatatii. Drept urmare, se recomanda intreruperea executarii pedepsei.

In 25 iunie 2013, tribunalul admite cererea barbatului si ordona intreruperea executarii pedepsei pentru trei luni. Parchetul a atacat sentinta in apel.

Reclamantul a fost eliberat in aceeasi zi.

In 29 august 2013, curtea de apel din Bacau examineaza apelul parchetului si respinge solicitarea reclamantului, afirmand ca intreruperea executarii pedepsei nu este justificata atat timp cat tratamentul poate continua, sub supraveghere, intr-un spital civil.

In 31 august 2013, barbatul ajunge din nou la inchisoarea din Bacau, iar in 24 septembrie 2013 este transferat la inchisoarea din Vaslui. In 27 septembrie 2013, este internat la spitalul inchisorii Rahova iar in 3 octombrie 2013 revine la inchisoarea din Vaslui.

In 4 octombrie 2013 a fost internat la spitalul inchisorii din Targu Ocna, cu diagnosticul „neoplazie a prostatei cu metastaze osoase si cerebrale”

Urmeaza un nou traseu care include inchisoarea din Bacau, spitalul de oncologie din Iasi sau inchisoarea din Vaslui.

In 22 noiembrie 2013, judecatorul delegat pentru inchisoarea din Bacau ii acorda cel mai favorabil regim de detentie, care ii permite deplasarea in exteriorul inchisorii si participarea la activitati exterioare fara supraveghere. In aceeasi zi, este internat la sectia de oncologie a spitalului din Bacau. Conducerea sectiei apreciaza ca starea sa de sanatate se poate degrada brusc si barbatul are nevoie de ingrijiri permanente.

Ca raspuns la cererea barbatului privind eliberarea conditionata, conducerea inchisorii il informeaza ca solicitarea sa va fi examinata in 2015.

In 4 decembrie 2013, a fost transferat la inchisoarea din Bacau, apoi la spitalul din Bacau, unde a ramas pana in 7 decembrie 2013. Atunci, a fost transferat la inchisoarea din Targu Ocna. In 19 decembrie 2013, revine la inchisoarea din Bacau si, in aceeasi zi, este internat la sectia de oncologie din Bacau. A murit in 24 decembrie 2013.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro