Sari direct la conținut

Ministerul Justitiei a trimis Camerei Deputatilor cererea DNA de arestare a deputatului PDL Dan Pasat

HotNews.ro
Dan Pasat, Foto: cdep.ro
Dan Pasat, Foto: cdep.ro

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a transmis joi Robertei Anastase, Presedintele Camerei Deputatilor, solicitarea formulata in dosarul nr. 283/P/2009, de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie (Sectia de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie), privind incuviintarea retinerii si arestarii preventive a deputatului Dan Pasat, anunta Ministerul Justitiei. Politicianul democrat-liberal este acuzat de santaj. Intr-un interviu acordat HotNews.ro, Pasat a sustinut ca este victima unui dosar politic, fabricat de fostii colegi din PNL.

Ministerul Justitiei precizeaza ca „sesizarea, împreună cu întregul dosar (18 volume), au fost transmise în baza art. 72 alin (2) din Constituţia României (republicată) şi a art. 193 alin. (2) din Hotărârea Camerei Deputaţilor nr. 8/1994 (republicată) privind Regulamentul Camerei Deputaţilor, urmând ca, în conformitate cu prevederile Regulamentului menţionat, Camera Deputaţilor să se pronunţe cu privire la solicitare”.

Dan Pasat a intrat in Parlament pe listele PNL, trecind la PDL in februarie 2010.

Un alt deputat PDL, Bogdan Cantaragiu, este si el invinuit in dosar, dar procurorii DNA nu au solicitat retinerea sa.

Potrivit dosarului intocmit de procurori si citat de Jurnalul National, Pasat este acuzat ca, „impreuna cu unul dintre oamenii lui de casa, Marin Constantin, zis Marian Boxerul, ar fi recurs la presiuni pentru a-i convinge pe doi parteneri de afaceri sa-i cedeze unele contracte, precum si sume importante de bani”.

Ce-i imputa DNA deputatului Dan Pasat:

„In perioada 2009 – 2010, invinuitul Pasat Dan, in calitate de deputat in Parlamentul Romaniei, iar din data de 21 decembrie 2009, si de secretar general al Partidului Democrat Liberal in cadrul organizatiei judetene Giurgiu, cu incalcarea regimului incompatibilitatilor in exercitarea demnitatii publice de parlamentar, prin actiuni de santaj ori prin folosire a autoritatii si influentei ca om politic decurgand din functia de conducere din partid, a actionat pentru a obtine, pentru sine sau pentru persoane apropiate, beneficii necuvenite provenind din contractele de achizitii publice incheiate cu primarii de pe raza judetului Giurgiu si derulate prin firma sa, SC PROD INVEST SRL, pe care o controla si o conducea in fapt. Atunci cand a intampinat opozitie din partea reprezentantilor administratiei publice locale ori a firmelor care isi adjudecasera contractele de achizitie publica, inculpatul a recurs la diverse forme de intimidare, mergand pana la amenintari si acte de violenta.

La data de 18 februarie 2010, fata de PASAT DAN s-a dispus urmarirea penala in legatura cu doua infractiuni de santaj, iar la data de 28 iunie 2010 cercetarile au fost extinse, fiind dispusa urmarirea penala fata de Pasat Dan si sub aspectul celorlalte infractiuni sus mentionate in cererea de incuviintare a retinerii si arestarii preventive”.

Intr-un interviu acordat HotNews.ro, Pasat a sustinut ca este victima unui dosar politic. L-au fabricat fostii colegi din PNL pentru ca i-a parasit in favoarea partidului de la putere, a explicat deputatul din Giurgiu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro