Sari direct la conținut

VIDEO Dezbatere pe tema noului Cod Civil: Emil Boc sustine confiscarea averii in cazul condamnatilor pentru coruptie, crima organizata sau trafic de droguri

HotNews.ro

Premierul Emil Boc s-a declarat, joi, la o dezbatere pe marginea Codului civil, in favoarea inlaturarii prin Constitutie a prezumarii caracterului licit al averilor doar in cazurile de persoane condamnate. Primul ministru a insistat ca ar trebui sa se aplice o confiscare extinsa a averii in cazuri limitativ prevazute, referitoare la coruptie, crima organizata sau trafic de droguri. Emil Boc a mai declarat, la dezbatere, ca asteapta ca Ministerul Justitiei sa elaboreze curand studiile de impact pentru implementarea codurilor juridice, iar Consiliul Superior al Magistraturii si Inalta Curte de Casatie si Justitie sa contribuie la eliminarea ultimelor puncte negative, pentru ridicarea Mecanismului de Cooperare si Verificare pe justitie, potrivit Agerpres.

„Lumea asteapta o justitie corecta si fara procese interminabile si cu termene care se anunta de la un an la altul. In acelasi timp, astept analiza studiilor de impact pentru a stabili data de intrare in vigoare a urmatoarelor coduri, care sunt pregatite. Asteptam analizele care se fac de Ministerul Justitiei impreuna cu toti factorii de resort in vederea implementarii si celorlalte coduri juridice, care vor intregi reforma in domeniu.

Daca la nivelul Guvernului si al Parlamentului s-au facut acele lucruri necesare modernizarii justitiei, cred ca prin ce vor face in continuare CSM si ICCJ vom reusi sa eliminam si ultimele puncte negative care mai exista in rapoartele de tara ale Romaniei, astfel incat cetateanul roman sa se bucure de aceleasi drepturi ca ale oricarui cetatean al Uniunii Europene, in sensul ca odata eliminat MCV, cu adevarat cetateanul roman este egal in drepturi cu orice cetatean al UE”, a afirmat Emil Boc.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/9bcfee8ffc9d505bec1251ef66748bf7/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”)); content channel

In ceea ce priveste eliminarea prezumtiei dobandirii licite a averii din Constitutie, primul ministru spune ca „Nu sunt intru totul de acord in privinta afirmatiei cu privire la prevederea care vizeaza eliminarea prezumtiei dobandirii licite a averii ar insemna un atentat la dreptul de proprietate si ar slabi garantiile si drepturile cetatenilor. Partial sunt de acord, dar partial nu sunt de acord cu domnul presedinte (al CSM – n.red.). Nu discutam deciziile Curtii Constitutionale, care se respecta, se aplica. Decizia CCR pe marginea procesului de revizuire a Constitutiei, in speta cu privire la articolul care vizeaza eliminarea faptului ca in orice situatie caracterul licit al averii se prezuma, nu o comentez, este de aici inainte sarcina Parlamentului sa puna in aplicare decizia CCR”.

El a apreciat ca rasturnarea sarcinii de proba in favoarea statului, privind licitul averii, ar aduce Romania ‘in randul lumii’, in conditiile in care legislatia europeana cere aceasta reglementare si a aratat ca, din cauza legislatiei prezente, infractorii condamnati se aleg cu confiscarea doar a bunurilor rezultate din ultima infractiune dovedita, dar isi pastreaza restul averii:

„Atunci cand vorbim de persoane condamnate pentru acte infractionale aceasta prezumtie absoluta sa nu mai existe. Adica avem o persoana condamnata pentru crima organizata, te duci in instanta si i se confisca partea care rezulta din ultima infractiune savarsita – trafic de droguri – iar restul averii poate sa si-o pastreze, face cativa ani de inchisoare, se intoarce acasa si poate sa-si continue viata avand aceeasi avere. In aceasta situatie, doar se solicita ca prezumtia sa poata fi inversata pentru cazuri limitativ prevazute de lege, in cazul persoanelor condamnate pentru acte de coruptie, crima organizata, trafic de droguri, sa se poata puna si in sarcina celui condamnat sa dovedeasca ca averea pe care o are a dobandit-o prin mijloace licite. Nu e un moft romanesc, suntem singura tara din UE care nu are o asemenea prevedere in legislatie. Asa cum se cunoaste, si Bulgaria a reusit sa puna in practica decizia Consiliului European”.

Emil Boc a mai subliniat ca decizia Curtii Constitutionale privind proiectul de revizuire a Constitutiei „lasa deschisa aceasta posibilitate de reglementare in legislatia ordinara a acestui aspect, iar la nivel parlamentar trebuie gasita acea formula care sa tina cont de decizia CCR, dar care sa poata permite ca in acele cazuri limitativ prevazute de lege institutia confiscarii extinse sa poata opera”.

  • Catalin Predoiu: Noul Cod Civil, un proiect 100% romanesc

„Noul Cod Civil este un proiect national. Este realmente rezultatul gandirii scolii juridice romanesti. Daca in cazul altor acte normative am primit un ajutor din partea partenerilor externi, in special europeni si din SUA, acest act normativ este rezultatul gandirii si muncii unei echipe suta la suta romanesti. O echipa care s-a aplecat insa cu generozitate asupra unor norme din toate tarile cu traditie juridica, incepand cu indepartata Canada, care ne-a pus la dispozitie codul Quebec”, a declarat ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, in cadrul conferintei.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/9bf6196fa4fe7cf3427d38ce5245195d/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”)); content channel

Noul Cod Civil si noul Cod Penal vor intra in vigoare la 1 octombrie 2011.

Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Horatius Dumbrava, a atras atentia autoritatilor ca populatia trebuie pregatita in legatura cu intrarea in vigoare a noului Cod civil, iar in caz contrar „riscam sa ajungem in situatia preotilor ortodocsi din secolele XVIII-XIX, care predicau in bisericile romanesti in limba slavona, desi enoriasii intelegeau doar limba romana”.

„In toata aceasta desfasurare de forte a fost uitat, se pare, cetateanul, cel caruia i se adreseaza noul Cod civil. Este nevoie de un plan, de un calendar, de o intentie a noastra, a celor responsabili, in special a Executivului, pentru ca el detine in acest moment monopolul politicilor publice, sa adopte un astfel de calendar, un astfel de plan. Sigur, este important sa discutam noi, practicienii, despre intrarea in vigoare a noilor dispozitii. In lipsa unui plan de pregatire a populatiei, riscam sa ajungem in situatia preotilor ortodocsi din secolele XVIII-XIX, care predicau in bisericile romanesti in limba slavona, desi enoriasii intelegeau doar limba romana”, a spus Horatius Dumbrava.

La dezbaterea „Intrarea in vigoare a noului Cod Civil. Realitati si provocari legislative ale modernizarii societatii romanesti” au participat premierul Emil Boc, viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu, presedintele CSM Horatius Dumbrava, reprezentanti ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie, ai Comisiilor juridice de la Senat si Camera Deputatilor, ai Curtilor de apel, precum si ai instantelor din subordine, avocati, notari, executori judecatoresti, precum si reprezentanti ai mediului de afaceri, mediului academic si societatii civile.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro