Sari direct la conținut

Un medic ginecolog din Oradea, Doru Craiut, testa medicamente noi pe paciente fara sa le informeze aupra riscurilor

HotNews.ro

Seful sectiei Obstetrica-Ginecologie 2 din cadrul Maternitatii Oradea este anchetat de Colegiul Medicilor din Romania (CMR) dupa ce ar fi facut operatii laparoscopice fara a avea competenta si studii clinice pentru testarea de medicamente fara dovada consimtamantului informat al pacientelor, relateaza Mediafax.

Colegiul Medicilor din Romania a declansat o ancheta in cazul medicului ginecolog Doru Craiut – profesor la Facultatea de Medicina si Farmacie a Universitatii din Oradea si sef de sectie Obstetrica-Ginecologie 2 in cadrul Maternitatii Oradea, care face parte din Spitalul Clinic Judetean – dupa ce fosta conducere a maternitatii oradene a sesizat colegiul, inca de la inceputul primaverii.

„Am primit saptamana trecuta confirmarea ca o comisie de la Bucuresti a Colegiului a inceput ancheta in cazul doctorului Doru Craiut, ca urmare a sesizarii pe care am inregistrat-o oficial in primavara”, a declarat, miercuri, Gavril Grebenisan, fost manager al Spitalului de Obstetrica si Ginecologie, in prezent manager al Spitalului Judetean, in care a fost incorporata Maternitatea.

El a spus ca sesizarea arata ca doctorul Doru Craiut a incalcat articolele 22, 23 si 29 din Codul profesiei de medic, conform carora un medic „poate executa o activitate medicala doar daca are pregatire si practica suficiente pentru aceasta”, ca „poate utiliza numai aparatura autorizata si pentru manuirea careia are pregatire”, iar „daca are activitati in invatamant raspunde in respectarea Codului de cei pe care ii are in indrumare”.

„Or domnul doctor Craiut a folosit doar pentru sine un laparoscop donat Maternitatii de catre Universitatea din Oradea si a efectuat operatii cu acel laparoscop, fara sa detina niciun certificat de competente in chirurgia laparoscopica”, a declarat Grebenisan.

In plus, s-a constatat ca doctorul Doru Craiut nu a completat, dupa fiecare operatie, asa cum era obligat, registrul protocol operator, document unde trebuia sa consemneze toate informatiile privind operatiile facute, iar post-operator a omis sa dispuna obligatoriile examinari histopatologice, care au rolul de a confirma sau infirma suspiciunea unor tumori.

„In anul 2008, dupa 13 operatii conduse de doctorul Doru Craiut, s-au facut doar sase examinari histopatologice, la fel ca in anul 2009, dupa 11 operatii. In 2010, domnul doctor a facut sapte operatii laparoscopice si doar patru examinari histopatologice, iar in 2011 a facut, dupa opt operatii, doar doua examinari”, a declarat, la randul sau, directorul medical al Maternitatii oradene, conferentiarul universitar Petru Chitulea.

Potrivit surselor citate, in cazul doctorului Doru Craiut o parte din pacientele pe care le-a operat laparoscopic au trebuit reoperate prin metoda clasica, a taierii cu bisturiul, astfel incat pentru tratarea pacientelor in cauza spitalul a trebuit sa cheltuie suplimentar peste 50.000 de lei, bani pe care nu ii poate cere spre decontare de la Casa Judeteana a Asigurarilor de Sanatate.

De asemenea, un motiv pentru care conducerea Maternitatii oradene a solicitat anchetarea doctorului Doru Craiut este faptul ca acesta a efectuat studii clinice, pentru testarea pe paciente a unor medicamente inca nelansate pe piata, fara a putea dovedi ca femeile au fost in prealabil informate asupra riscurilor si fara ca firmele pentru care a efectuat studiile sa vireze spitalului sumele cuvenite, in conditiile in care studiile au fost facute pe paciente internate, deci pentru care unitatea a cheltuit fonduri publice.

„Cand am descoperit, din intamplare, ca doctorul Craiut a efectuat studii clinice si i-am cerut un raport asupra acestora, dumnealui nu a putut sa ne prezinte nici consimtamantul informat al pacientelor, nici contractul care trebuia sa existe intre compania farmaceutica si spital, nici dovada virarii sumelor cuvenite spitalului aferente acestor studii”, a declarat managerul Gavril Grebenisan.

El a spus ca nici in prezent nu se cunosc medicamentele testate, durata si contravaloarea studiilor clinice efectuate de Craiut, ci doar ca acestea au avut loc, un motiv fiind absenta medicului, dar si a fostului manager Liana Antal, care de asemenea se afla de peste sase luni in concediu fara plata.

El a precizat ca in aceasta primavara, cand a descoperit neregulile, s-a adresat Colegiului Medicilor Bihor, solicitand efectuarea unei anchete, dar pentru ca Doru Craiut este membru al Consiliului Director al acestei structuri legea prevede ca anchetarea sa trebuie facuta de catre o comisie centrala a Colegiului Medicilor din Romania.

Doru Craiut nu a putut fi contactat, deoarece, de la sesizarea conducerii spitalului, se afla in prelungite concedii medicale, de odihna si fara salariu, el trimitand recent o noua cerere de concediu fara plata pentru sase luni.

Surse medicale au declarat ca Doru Craiut ar fi plecat in SUA.

Doru Craiut a fost director general al Spitalului de Obstetrica si Ginecologie in perioada 2001-2002, fiind demis de catre ministrul de atunci al Sanatatii, Daniela Bartos, dupa o ancheta in care s-a dovedit responsabilitatea sa in decesul a peste 20 de nou-nascuti la Maternitatea oradeana, cauzat de infectii intraspitalicesti. Ulterior, el a devenit seful sectiei Obstetrica-Ginecologie 2 din cadrul maternitatii.

Doru Craiut a avut probleme de ordin legal si inainte de 1989, fiind arestat de fosta Militie in 1986, sub acuzatia de contrabanda si detinere de valuta, deoarece comercializa pe piata neagra aparatura electrocasnica primita de la rudele sale din SUA.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro