Sari direct la conținut

Ce s-a întâmplat la evaluatorii autorizați care n-au restricție în privința capitalului la deținerea firmei

HotNews.ro
Adrian Vascu, Foto: Hotnews
Adrian Vascu, Foto: Hotnews

​Sugestia Consiliului Concurenței privind capitalul firmelor de consultanță fiscală și contabilitate, adică acestea să fie deținute majoritar de persoane fără experiență în domeniu, nu pare a fi o idee bună nici dacă ne uităm la ce s-a întâmplat în zona de evaluatori autorizați.

  • Pe baza acelei sugestii, Ministerul Finanțelor vrea să modifice legislația
  • Hotnews.ro a arătat miercuri și ce s-a întâmplat în zona farmaciilor, ajungând câteva branduri să acapareze toată piața și folosind același model de împingere a unor suplimente în fața clienților.

“Profesiile liberale sunt reglementate diferit față de alte țări, dar sunt oarecum pe specificul nației noastre. Am văzut în raportul Consiliului Concurenței că în Franța, de exemplu, s-a ridicat această barieră, dar legea provenea din 1945. Deci după 60 de ani înțeleg că vii și dai drumul. La noi e și o chestiune de educare până la urmă”, a declarat Adrian Vascu, senior partner Veridio și fost președinte ANEVAR.

Potrivit acestuia, profesia de evaluator autorizat este reglementată și are această prevedere, adică nu există condiția de capital, ci condiția pusă la reglementare a fost ca unul dintre membrii consiliului de administrație să fie evaluator autorizat.

În acest moment, potrivit spuselor sale, toate firmele de evaluare din România au ca acționar evaluatori autorizați și n-a venit niciun investitor să investească și să angajeze evaluatori.

Totuși, care au fost consecințele?

„S-a întâmplat un lucru. Într-o bună zi, la comisia de etică a fost sancționat cu excludere evaluatorul administrator unei asemenea firme”, a spus Vascu.

Ce-a făcut?

„A schimbat administratorul firmei și a rămas în continuare acționar. Ce înseamnă încrederea pe care o transmiți publicului tu, ca profesie, în acest caz în care compania făcuse evaluarea, și-a schimbat administratorul și, fiind exclus din profesie, a rămas totuși acționar?”, a mai afirmat el.

El nu crede că ideea teoretică de a rezolva o problemă doar pentru că așa au făcut alții se potrivește aici.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro