Sari direct la conținut

La 10 ani de la declansarea conflictului din Afghanistan, talibanii spun ca "victoria este de partea lor"

HotNews.ro

Talibanii promit sa continue lupta, pana cand toate fortele straine vor parasi Afghanistanul, potrivit unei declaratii difuzate vineri, pentru a marca 10 ani de la declansarea campaniei militare americane in aceasta tara, transmite Reuters.

Lupta acestei grupari in ultima decada, „chiar si cu arme si echipamente putine,… a silit fortele ocupante, care intentionau sa ramana pentru totdeauna, sa-si regandeasca pozitia”, spune purtatorul de cuvant al talibanilor, Zabihullah Mujahid, in declaratia emisa in limba engleza.

„Cu trecerea celor 10 ani de mandru jihad purtat de poporul afgan impotriva invadatorilor, trebuie sa reamintim ca victoria divina este de partea noastra”, se mai arata in declaratie.

„Daca ramanem aproape de Allah, evitam ipocrizia, vrajba si alte rautati, atunci, cu ajutorul lui Allah, dusmanul nostru va fi nevoit sa paraseasca total tara noastra”, mai spun talibanii.

Pe 7 octombrie se implinesc 10 ani de la declansarea campaniei militare americane in Afghanistan, lansata la scurt timp dupa atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001 din SUA. Ofensiva a avut drept scop inlaturarea de la putere a regimului fundamentalist al talibanilor si pedepsirea militantilor Al-Qaida responsabili pentru atacurile de la 11 septembrie.

Insa modul in care a evoluat conflictul a fost puternic contestat, ambele parti sustinand ca detin controlul asupra tarii.

Peste 11.000 de civili si 2.700 de militari straini au fost ucisi in cei 10 ani de razboi, iar alte mii au fost raniti. Aproape 80% dintre decesele produse in acest an in randul civililor au fost provocate de insurgenti, insa prezenta trupelor straine este vazuta de unii afgani drept principala cauza a suferintei.

Presedintele afgan Hamid Karzai si sustinatorii sai occidentali au cazut de acord ca toate trupele combatante straine sa se retraga pana la sfarsitul anului 2014, dar Vestul a promis ca va continua sa ofere sprijin, prin alocarea de fonduri si instructaj pentru fortele de securitate afgane.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro