Sari direct la conținut

Tunisia: 300 de salafisti au incercat sa incendieze televiziunea Nessma

HotNews.ro

Aproximativ 300 de salafisti au incercat duminica sa incendieze sediul televiziunii private Nessma din Tunis, dupa difuzarea, vineri, a filmului franco-iranian Persepolis, urmat de o dezbatere asupra integrismului religios, relateaza AFP.

„Trei sute de persoane au atacat sediul nostru si au incercat sa-l incendieze”, a declarat presedintele Nessma, Nebil Karoui, adaugand ca televiziunea a primit mesaje de amenintare cu moartea dupa ce a difuzat filmul de animatie al lui Marjane Satrapi, „Persepolis”, care descrie regimul iranian al lui Khomeiny vazut prin ochii unei fetite.

„Aproximativ 200 de salafisti, la care s-au alaturat ulterior alte o suta de persoane, s-au indreptat spre Nessma pentru a ataca televiziunea. Fortele de ordine au intervenit si au dispersat manifestantii”, a precizat purtatorul de cuvant al ministerului de Interne, Hichem Meddeb, care a adaugat ca au fost arestate aproximativ o suta de oameni.

„Dupa difuzarea , vineri, au urmat apeluri de incendiere a televiziunii, pe Facebook, si de ucidere a ziaristilor”, a povestit Karoui. „Suntem obisnuiti cu amenintarile dar ceea ce este grav de aceasta data este ca au trecut la fapte. Nessma este televiziunea progresista a Maghrebului, nu ne vom lasa intimidati si vom continua sa difuzam filmele pe care le dorim. Nu am alungat o dictatura pentru a reveni la alta”, a subliniat el.

Doua camioane ale politiei stationau in apropierea sediului Nessma iar intrarea in cladire era protejata de bariere.

Atacul salafistilor vine a doua zi dupa ce barbati inarmati au invadat facultatea de litere din Sousse (sud), dupa refuzul de a inscrie o studenta imbracata in niqab.

Incidentele au loc cu 15 zile inainte de primele alegeri din Tunisia dupa caderea regimului lui Ben Ali, in 14 ianuarie. Tunisienii sunt chemati sa aleaga, in 23 octombrie, o adunare constituanta, un scrutin unde islamistii de la Ennahda sunt considerati mari favoriti.

Ennahda s-a delimitat de salafisti – al caror partid Tahrir nu a fost legalizat – dupa atacaul de la finele lunii iulie asupra unui cinematograf din Tunis care a difuzat un film al Nadiei El Fani asupra laicitatii.

Un oficial al miscarii Ennahda a condmanat atacul, apreciind totusi ca este vorba de „un act izolat” si ca nu este cazul de „ingrijorari”.

„Nu putem decat sa condamnam acest gen de incidente. Cartile nu trebuie arse si oamenii trebuie sa-si pastreze calmul”, a spus Samir Dilou, membru al biroului politic al Ennahda.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro