Sari direct la conținut

Cuba: Laura Pollan, lidera miscarii "Doamnelor in Alb", a decedat la varsta de 63 de ani

HotNews.ro
Laura Pollan, in iunie 2010, Foto: Reuters
Laura Pollan, in iunie 2010, Foto: Reuters

Laura Pollan, lidera miscarii „Doamnelor in Alb”, creata de sotiile si rudele disidentilor cubanezi aflati in inchisoare, laureata cu premiul Saharov 2005, a decedat vineri, in urma unei crize cardiace, intr-un spital din Havana, relateaza AFP.

Laura Pollan, in varsta de 63 de ani, fusese spitalizata de urgenta in urma cu o saptamana, din cauza unei infectii respiratorii.

Laura Pollan a fondat organizatia Doamnele in Alb, alaturi de Berta Soler si alte femei, dupa arestarea in 2003 si condamnarea la pedepse grele a 75 de opozanti cubanezi, acuzati ca lucreaza pentru o putere straina. Printre ei se afla si sotul sau, astazi in varsta de 68 de ani.

Imbracate in alb si cu gladiole rosii in maini, acestea defilau adesea, in tacere, duminica, la Havana, pentru a cere eliberarea sotilor lor, in ciuda hartuirilor la care erau supuse de partizanii regimului.

Aceste hartuiri au condus in aprilie 2009 la interventia cardinalului Jaime Ortega pe langa presedintele Raul Castro. Un dialog neasteptat s-a deschis atunci intre biserica catolica si guvern, conducand la eliberarea a 52 de prizonieri politici dintre cei 75 arestati in 2003.

Presa oficiala afirma ca „Doamnele in Alb” erau mercenari si „varful de lance al subversiunii”, acuzandu-le ca sunt finantate de Statele Unite.

Blonda, micuta, cu pielea foarte alba, dar extrem de combativa, Laura Pollan, profesoara de litere, a facut din locuinta sa de pe strada Neptuno, in centrul Havanei, cartierul general al Doamnelor in Alb.

Organizatia a primit in 2005 premiul Saharov al Parlamentului European si in in 2006 premiul Human Rights First.

Potrivit „ultimei sale dorinte”, ramasitele Laurei Pollan au fost incinerate

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro