Sari direct la conținut

Presedintele Italiei ii critica pe Merkel si Sarkozy

HotNews.ro

Presedintele italian Giorgio Napolitano i-a criticat dur, marti, pe presedintele francez Nicolas Sarkozy si pe cancelarul german Angela Merkel, pentru lipsa de respect aratata fata de tara sa, relateaza AFP.

„Exprimarile publice inoportune si dezagreabile referitoare la slaba incredere in angajamentele luate de Italia, si acestea in cadrul unor reuniuni institutionale intre sefi de guvern, nu ne pot face sa pierdem din vedere substanta problemelor si provocarilor pe care trebuie sa le infruntam”, a declarat Napolitano intr-un comunicat.

Prin cuvintele „exprimari publice inoportune si dezagreabile”, Napolitano s-a referit la zambetele complice ale lui Sarkozy si Merkel de duminica, la Bruxelles, in fata presei, in cadrul summitului european pe tema crizei in zona euro, cand cei doi lideri au reactionat astfel la o intrebare despre asigurarile pe care li le-a oferit Berlusconi cu privire la masurile luate in vederea redresarii bugetului.

Incidentul, care a fost difuzat de televiziuni si pe internet, a afectat profund clasa politica si opinia publica din Italia, chiar daca Berlinul si Parisul au incercat sa le minimizeze, sustinand ca a fost o neintelegere, potrivit presei locale.

„Nimeni nu ne ameninta tara si nu ne poate lua sub tutela. De 60 de ani am acceptat limitarea suveranitatii, in conditii de egalitate cu alte tari, si am facut acest lucru pentru a construi o Europa unita”, a continuat presedintele Napolitano.

„Astazi, mai mult ca oricand, suntem cu totii in aceeasi barca, pe o mare dezlantuita. Fiecare tara trebuie sa isi faca datoria sa, iar noi trebuie sa ne garantam reciproc o indispensabila solidaritateare”, a apreciat seful statului italian.

Totodata, Napolitano i s-a adresat si premierului Silvio Berlusconi, subliniind ca „pentru Italia, a venit momentul sa defineasca anuntate oficial” luni de seful guvernului de la Roma, dar care nu au fost adoptate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro