Sari direct la conținut

Musulmanii internauti sunt mai deschisi fata de cultura occidentala – studiu

HotNews.ro

Musulmanii care folosesc Internetul sunt mai deschisi la filmele si muzica din Occident si vad mai multe legaturi intre islam si crestinism, indica un studiu publicat vineri in Statele Unite, relateaza Agerpres, citand AFP.

Potrivit unui sondaj al Centrului de Cercetare Pew, care a luat in calcul 39 de tari, in medie 18% dintre musulmani folosesc Internetul, cu mari diferente regionale, de la Afganistan (2%) la Kosovo (59%).

Datele adunate din 25 de tari – unde exista un numar suficient de musulmani care folosesc Internetul pentru a permite efectuarea unei analize mai detaliate – arata ca internautii musulmani sunt mai tineri si mai educati decat cei care nu folosesc web-ul. Ei sunt, de asemenea, intr-o masura mai mare barbati decat femei.

Chiar si tinand cont de gen sau de nivelul de educatie, studiul releva ca utilizarea Internetului este un stimulent puternic pentru deschiderea fata de filmele, televiziunea si muzica din Occident. De asemenea, folosirea Internetului ii determina pe musulmani sa considere mai rar ca aceasta cultura atenteaza la moralitatea din tara lor.

In privinta acestui aspect, varsta – intre 18 si 34 ani – ramane, totusi, un factor determinant mai puternic decat utilizarea Internetului, dar nu cu mult.

Per ansamblu, cei mai deschisi musulmani catre filmele occidentale sunt in Albania (77%), Kosovo (69%), Mali si Bosnia-Hertegovina (62%), fata de doar 20% in Pakistan.

Potrivit studiului, utilizarea Internetului este, de asemenea, asociata cu o deschidere mai mare fata de crestinism. Pakistanul prezinta cel mai mare decalaj – 28 puncte – dintre utilizatorii si non-utilizatorii de Internet care vad legaturi intre islam si crestinism.

Per ansamblu, Senegalul este tara cea mai deschisa fata de crestinism (61%), urmata de Bosnia-Hertegovina (59%), in timp ce Pakistanul si Malaezia sunt statele cele mai putin deschise fata de aceasta religie (10%).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro