Sari direct la conținut

Premiul Nobel pentru Medicina sau Fiziologie va deschide, luni, seria castigatorilor

HotNews.ro

Premiul Nobel pentru Medicina sau Fiziologie va deschide, luni, 6 octombrie, seria castigatorilor din 2014 ai acestor premii care, din 1901, recompenseaza excelenta in diferite domenii, relateaza agentia EFE citata de Agerpres. Ulterior, se vor anunta premiile pentru Fizica, Chimie, Pace si cel pentru Economie, singurul care nu a fost instituit de magnatul suedez Alfred Nobel (1833-1896), inventator al dinamitei, ci a fost creat dupa jumatate de secol de Banca Suediei.

Academia Suedeza nu a comunicat inca in ce zi se va acorda Premiul Nobel pentru Literatura. Potrivit traditiei recente, in acest an s-ar acorda joi 9 octombrie. Premiul Nobel pentru Pace este singurul care se decerneaza in Norvegia, la Oslo, in timp ce toate celelalte se decerneaza in Suedia, la Stockholm, conform dorintei exprese a creatorului premiilor. Din 1974, nu se acorda postum.

In mai bine de un secol, prin aceste premii s-au rasplatit 22 de organizatii si 847 de indivizi, printre care 44 de femei. O singura persoana l-a obtinut de mai multe ori fara a-l imparti cu altcineva: biochimistul american Linus Pauling, castigator al Premiului Nobel pentru Chimie (1954) si pentru Pace (1962).

Doua personalitati au refuzat in mod voluntar Premiul Nobel: scriitorul francez Jean Paul Sartre l-a refuzat pe cel pentru Literatura, in 1964, iar politicianul vietnamez Le Duc Tho, pe cel pentru Pace, in 1973.

Au existat si patru cazuri de refuz fortat, cel mai cunoscut fiind cel al scriitorului Boris Pasternak, pe care autoritatile sovietice l-au obligat in 1958 sa nu accepte Premiul Nobel pentru Literatura.

Premiile sunt inmanate la 10 decembrie, intr-o dubla ceremonie – la Konserthus din Stockholm si la Primaria din Oslo.

Toti laureatii primesc o diploma, o medalie si o recompensa financiara.Anul acesta, suma este de 8 milioane de coroane suedeze (879.000 euro, 1,1 milioane dolari), cantitate care se imparte daca exista mai mult de un castigator la aceeasi categorie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro