Sari direct la conținut

VIDEO La 43 de ani dupa ce arsurile i-au adus numele de "Fata cu napalm" – simbol al durerii provocate de razboiul din Vietnam,  Kim Phuc incepe tratamentul pentru cicatrici

HotNews.ro
Kim Phuc, Foto: Captura The Guardian
Kim Phuc, Foto: Captura The Guardian

In data de 8 iunie 1972, Kim Phuc, in varsta de 9 ani, alerga ingrozita dupa un atac cu napalm, incercand sa isi salveze viata, cu bratele osoase tinute departe de corpul slab si gol, dupa ce lasase in urma hainele care ii luasera foc. Cu o singura fotografie, Phuc a devenit simbolul durerii si cruzimii razboiului din Vietnam. 43 de ani mai tarziu, Kim Phuc a inceput tratamentele cu laser pentru cicatricile lasate in urma de razboi, scrie Washington Post.

Nick Ut, un fotograf al Associated Press, a realizat fotografia inainte sa o duca pe fata, precum si pe alti copii care incercau sa fuga de pericol, la un spital din Saigon. A doua zi, fotografie era tiparita pe prima pagina a New York Times primind mai apoi Premiul Pulitzer. Ut a afirmat in numeroase randuri ca a fost un moment care le-a schimbat amandurora vietile.

Phuc si Ut, acum in varsta de 52, respectiv 65 de ani, s-au reintalnit luna trecuta, scrie AP.

Phuc a calatorit impreuna cu sotul ei din Canada, unde locuiesc, in Miami, unde a inceput o serie de tratamente cu laser la Institutul de Dermatologie si Laser din Miami. Scopul tratamentului este sa intinda si sa inmoaie tesutul cicatrizat care se intinde de pe mana stanga pana pe gat la linia parului si aproape pana la baza spatelui.

Langa ea s-a aflat si omul pe care l-a numit afectuos „unchiul Ut”, fotograful care lucreaza in continuare pentru AP.

„El este inceputul si sfarsitul. M-a fotografiat, iar acum va fi aici, cu mine, in aceasta noua calatorie, nou capitol”, spune Kim Phuc.

Medicul care efectueaza terapia spune ca tratamentul va ameliora durerile profunde care continua sa o afecteze pe femeie.

In pofida exercitiilor facute constant de-a lungul anilor pentru a-si pastra mobilitatea, sarcini simple – precum intinsul mainii stangi, sau caratul unei geni pe partea stanga – se dovedesc dificile.

Potrivit medicului, Phuc ar avea nevoie de circa 7 sedinte in urmatoarele 8 sau 9 luni.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro