Sari direct la conținut

Politician moldovean: Precedentul Kosovo ne poate lua Transnistria

HotNews.ro

Independenta Moldovei este permanent pusa la indoiala atat de vecinii republicii, cat si de tarile strainatatii indepartate, a comentat, intr-un interviu pentru agentia de presa Regnum, vicepresedintele partidului Patria-Moldova, Gheorghe Sima. El a comentat afirmatiile politologului transnistrean Ilia Galinski, director al Institutului de istorie si drept a Universitatii transnistriene, care a sustinut ca „Moldova nu are alta iesire decat sa mearga la unirea cu Romania”, in conditiile in care recunoasterea internationala a PMR „se apropie tot mai mult”.

„Independenta Moldovei este privita la Bucuresti ca un nonsens”, a continuat Sima. „Moldovei ii este refuzat dreptul la o dezvoltare suverana egala, limba moldoveneasca este considerata un artefact si se afirma ca poporul moldovean nu are nici cel mai mic drept la identitate nationala. Cu participarea activa a ‚fratilor’ romani, in Moldova s-a adancit ruptura religioasa, legiferata de autoritatile comuniste in 2002 la recomandarea insistenta a Consiliului Europei.

Existenta pe acelasi teritoriu canonic a doua mitropolii ortodoxe ameninta sa degenereze intr-o acuta confruntare civila, in care ar putea fi atrasi sute de mii de credinciosi. Toate astea sunt sustinute in Romania la cel mai inalt nivel si nu sunt nicicum condamnate de cercrile politice europene”, sustine Sima.

Referindu-se la perspectivele recunoasterii internationale a Transnistriei, politicianul considera ca, in acest caz, un mare rol il joaca precedentul Kosovo.

„Vrem noi sau nu, dar, daca luam lucrurile asa cum sunt ele, ne aflam in pragul unui precedent, care poate fi de cotitura in politica mondiala. Recunoasterea Kosovo, care, potrivit prognozelor multor experti, se va intampla in urmatoarele luni, poate declansa procese similare in numeroase alte tari. In ceea ce priveste Transnsitria, in toti acesti ani, acest teritoriu s-a format ca un stat absolut independent. Un fapt recunoscut inclusiv de experti internationali. Daca provincia Kosovo va fi recunoscuta, este foarte posibil ca si Transnistria, dar si ale republici nerecunoscute sa-si primeasca recunoasterea. Iar Moldova nu poate face, din pacate, nimic in acest caz. Iata de ce eu cred ca autoritatile moldovene ar trebui sa puna la punct o strategie pentru aceasta situatie”.

Revenind la sansele Moldovei de a-si pastra independenta, politicianul a aratat ca asemenea perspective exista doar daca Moldova revine in teritoriile ei dintotdeauna. „In contextul noii redesenari a granitelor in Europa, o asemenea evolutie este destul de reala, iar o Moldova de la Carpati la Marea Neagra ar putea exista ca subiect de sine statator si egal in drepturi. Mai ales ca, din punct de vedere istoric, Moldova a aparut cu mult inaintea Romaniei”, a concluzionat Gheorghe Sima.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro