Sari direct la conținut

Rusia pierde unul dintre marii importatori de arme – China

HotNews.ro

Au trecut vremurile cand China figura printre marii cumparatori de produse ale complexului militaro-industrial al Rusiei, scrie Nezavisimaia gazeta. In ultimul timp, exportul in China se apropie de zero. Din surse independente, NG a aflat ca Moscova este serios ingrijorata de pierderea pietei chineze si aceasta problema se va afla in centrul atentiei vizitei pe care ministrul rus al Apararii o va intreprinde la Beijing.

Intervalul deplasarii nu a fost inca stabilit, desi initial ea trebuia sa aiba loc in aprilie anul trecut. Dar ridicarea in grad a ministrului de atunci al Apararii, Serghei Ivanov, a incurcat planurile. Succesorul acestuia, Anatoli Serdiukov, nu a considerat o prioritate majora vizita in China. Expertii independenti cred insa ca tergiversarea se datoreaza nu atat acestei schimbari de cadre, cat defectiunilor grave survenite pe linia de colaborarea militara dintre cele doua state.

In prezent, noteaza NG, Moscova nu are nici un contract de amploare cu Beijingul, asa cum se intampla acum cativa ani, cand Rusia castiga anual din vanzarea de arme in China pana la 1,8- 2 miliarde de dolari.

Intreprinderile rusesti au furnizat armei chineze 200 de bombardiere SU-27SK si SU-30MKK si au vandut licenta pentru asamblarea acestor avioane la uzina din Shenian. In plus, au trimis in statul vecin cateva divizii de sisteme de rachete de croaziera S-300PMU1 si Top-M1 si peste 20 de submarine.

Problema este ca Beijing nu mai are, in prezent, nevoie de tehnica de lupta oferita de Moscova. Ea vrea numai licenta de fabricare la intreprinderile proprii. Cererile formulate de partea chineza pentru Rosoboronoeksport vizeaza sisteme de lupta precum instalatia de artilerie Nona-SVK si Vena, sisteme Smerch, tancuri T-90C, transportoare blindate BTR-80 si BTR-90, elicoptere performante din clasa MI-28N si Ka-50, etc.

Seful serviciului federal pentru control militar-tehnic, Mihail Dmitriev, declara recent, ca, din diferite motive, Rusia nu este inca pregatita sa indeplineasca unele din solicitarile partii chineze. O cauza – absenta unui consens la nivelul conducatorilor armatei, ce se poate si ce nu se poate pune la dispozitia Chinei. Interesant este ca in privinta altui mare importator din Rusiei – India, nu exista astfel de rezerve.

Acest lucru, precum si amanarea la nesfarsit, deocamdata, a vizitei ministrului rus al Apararii la Beijing si a sedintei comisiei mixte de colaborare militara, nu convine partii chineze. Ca atare, China a propus o pauza pentru a judeca situatia si a gandi continutul viitoarelor contracte, afirma NG.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro