Sari direct la conținut

Pentagonul a deschis o anchetă internă privind operațiuni de război psihologic pro-occidentale: „Sunt la fel de vechi ca războiul însuși”

HotNews.ro
Generalul Pat Ryder, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Foto: ALEX WONG / Getty images / Profimedia
Generalul Pat Ryder, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Foto: ALEX WONG / Getty images / Profimedia

Pentagonul a deschis o anchetă internă asupra unor operaţiuni de război psihologic, după descoperirea unor conturi false care diseminau pe reţelele de socializare dezinformări pro-occidentale, a declarat marţi purtătorul său de cuvânt, generalul Pat Ryder, potrivit AFP și Agerpres.

Departamentul Apărării „a cerut o anchetă asupra activităţilor noastre militare în sprijinul informaţiilor”, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul Pat Ryder, confirmând într-o conferinţă de presă informaţii deja divulgate de Washington Post.

Cotidianul american a citat un studiu realizat de Universitatea Stanford şi firma de analiză a reţelelor de socializare Graphika şi care vorbea despre circa o sută de conturi „de origine necunoscută” pe Facebook, Twitter şi Instagram care au diseminat propagandă anti-Rusia, anti-China şi anti-Iran între 2017 şi 2022.

Citând o sursă guvernamentală anonimă, Washington Post a scris că aceste conturi au fost create de unităţi speciale ale armatei americane. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului a dat asigurări că activităţile de război psihologic ale armatei sunt legale.

Ce spune Pentagonul despre operațiunile de război psihologic

„Am stabilit măsuri de protecţie asupra modului de a ne gestiona operaţiunile”, a spus el într-o conferinţă de presă. Această anchetă reprezintă „doar o şansă de a ne evalua munca în acest domeniu”, a adăugat oficialul.

Întrebat despre natura operaţiunilor de război psihologic ale armatei americane, generalul Pat Ryder a recunoscut totuşi că ele pot conţine „informaţii neadevărate”.

„Este posibil să desfăşurăm operaţiuni împotriva adversarilor folosind informaţii într-un mod care să îi determine să gândească într-un anume fel. Desfăşurăm aceste operaţiuni în sprijinirea obiectivelor noastre de securitate naţională”, a afirmat el.

„Este un aspect al războiului la fel de vechi ca războiul însuşi”, a adăugat el, invocând în special operaţiunile desfăşurare de Aliaţi în Al Doilea Război Mondial pentru a păcăli comandamentul germane despre locul Debarcării.

Studiul de la Stanford nu a atribuit direct operațiunile guvernului american

Generalul Ryder a subliniat că legătura între aceste conturi false şi Departamentul Apărării nu a fost stabilită clar, lăsând de înţeles că ele ar putea avea legături cu alte agenţii guvernamentale, fără a le numi.

„Din câte ştiu, noi nu am examinat informaţiile respective. Nu trebuie să presupunem din principiu că este Departamentul Apărării”, a mai declarat el.

Activităţile descoperite de reţelele de socializare americane au fost clandestine, însă nici Facebook şi nici Twitter nu au atribuit aceste conturi false vreunei agenţii guvernamentale, conform studiului publicat de Stanford.

Twitter pur şi simplu a citat SUA şi Marea Britanie ca „presupusele lor ţări de origine”, în timp ce Meta, compania-mamă a Facebook şi Instagram, a stabilit că SUA sunt „ţara de origine”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro