Sari direct la conținut

VIDEO O racheta indiana care urma sa plaseze pe orbita un satelit a explodat la mai putin de un minut de la decolare

HotNews.ro
Racheta a explodat la 47 de secunde de la lansare, Foto: Reuters
Racheta a explodat la 47 de secunde de la lansare, Foto: Reuters

O racheta indiana care urma sa plaseze pe orbita un satelit de comunicatii a explodat sambata la mai putin de un minut de la decolare. Oamenii de stiinta au preferat sa distruga racheta, dupa ce au pierdut controlul asupra acesteia, din cauza unei avarii, a anuntat directorul Agentiei spatiale indiene, citat de Le Figaro.

Racheta a decolat de la baza de lansare Sriharikota, la circa 80 de kilometri de orasul Chennai, in sudul tarii. Lansatorul GSLV al satelitului GSAT-5P a deviat de la traiectorie si a fost detonat la 47 de secunde de la lansare, la o altitudine de opt kilometri, iar resturile au cazut in mare, a precizat M. K. Radhakrishnan, directorul organizatiei indiene de cercetare spatiala.

„Datele indica faptul ca ordinele computerelor de la bord nu mai aveau contact cu motoarele primei faze a lansarii, dar trebuie sa analizam ce a provocat avaria si noi speram ca vom avea informatiile asupra cauzelor”, a adaugat Radhakrishnan. Lansarea, prevazuta initial pentru 20 decembrie, a fost amanata dupa ce inginerii au descoperit o scurgere la unul dintre motoarele rachetei, potrivit agentiei indiene de presa UNI.

In iunie, India, care spera sa lanseze o prima misiune in spatiu pana in 2016, lansase cu succes cinci sateliti, la trei luni dupa ce suferise un alt esec, cand o racheta a explodat in timpul misiunii. India a lansat in 1963 un program spatial propriu, pentru a-si reduce dependenta de alte tari in ceea ce priveste lansarea satelitilor.

Aceasta tara a intrat pe piata internationala a lansarilor comerciale cu plasarea pe orbita, in 2007, a unui satelit italian. In ianuarie 2008, o racheta indiana a plasat pe orbita un satelit israelian de spionaj. India intentioneaza sa lanseze prima sa misiune lunara in 2016, gratie unei finantari publice de circa 2,8 miliarde de dolari.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro