Sari direct la conținut

Exporturile americane de armament ar putea ajunge la 46,1 mld. dolari in 2011

HotNews.ro

Statele Unite intentioneaza sa exporte in 2011 armament in valoare de 46,1 miliarde de dolari, cu aproape 50% mai mult decat in 2010, a anuntat vineri agentia americana insarcinata cu exporturile de armament, prelulata de AFP.

In timpul exercitiului bugetar 2011, octombrie 2010 – septembrie 2011, Washingtonul estimeaza ca va exporta echipamente si servicii militare pe baza sistemului „vanzari militare spre strainatate” (FMS) in valoare 46,1 miliarde dolari.

Aproximativ 79% din aceste exporturi sunt finantate de natiunile si organizatiile cliente, restul fiind finantat de Statele Unite in cadrul programului de asistenta.

Sistemul de vanzari militare spre strainatate prevede ca fiecare stat cumparator sa ceara Agentiei pentru aparare, securitate si cooperare americana (DSCA), sa cumpere materialele exportate de la industria de profil si apoi sa-l retrocedeze statului client.

Vanzarile de echipamente militare americane, care s-au cifrat in jurul cifrei de zece miliarde de dolari la inceputul anilor 2000, s-au cifrat dupa 2005 la circa 30 de miliarde.

„Intre 2005 si 2010, am livrat prin sistemul FMS echipamente, materiale si servicii tarilor partenere in valoare de 96 miliarde”, a afirmat viceamiralul William Landay, director al DSCA.

La inceputul anilor 2000, clientii incercau inainte de toate sa obtina cel mai bun pret, chiar daca acest lucru presupunea o etapizare a livrarilor, a explicat el.

Dar, odata cu razboiul din Afghanistan si un ritm operational crescut pentru numeroase forte armate, clientii doresc tot mai mult sa obtina cat mai rapid echipamentele cumparate, ceea ce explica si cresterea valorii exporturilor americane, a continuat acesta.

Mai multe natiuni implicate in bombardamentele din Libia au contactat DSCA pentru a-si reface stocurile de munitii, a spus viceamiralul, fara a preciza despre ce tari este vorba.

Franta, Marea Britanie, Italia, Canada, Belgia, Norvegia si Danemarca participa la loviturile NATO impotriva regimului lui Muammar Gaddafi.

In total, peste 13.000 de contracte sunt in curs de derulare cu 165 de tari, pentru o valoare de 327 miliarde dolari, potrivit viceamiralului Landay.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro