Sari direct la conținut

VIDEO Monica Macovei (PDL): Aplaud adoptarea Legii lustratiei. Colegii de la UDMR "mi-au platit" pentru ca i-am criticat / Borbely: Macovei depaseste masura

HotNews.ro

Europarlamentarul PDL Monica Macovei a afirmat sambata ca ea se numara printre cei care aplauda adoptarea Legii lustratiei, desi ideal ar fi fost ca actul normativ sa fie adoptat la inceputul anilor ’90, transmite Agerpres. In opinia lui Macovei, articolul care incrimineaza procurorii -a fost facut „de colegii de la UDMR ca o plata pentru criticile pe care le-am adus, cum de altfel au si spus unor colegi PDL, sa ma invat minte ca sunt intr-o coalitie si i-am criticat pe acele proiecte de lege prin care voiau sa modifice Codul Penal si sa scoata, de pilda, parlamentarii de la infractiunea de luare de mita”. Vicepresedintele UDMR Laszlo Borbely a spus ca Macovei „depaseste masura” prin afirmatiile recente, el invitand-o sa mearga la sedintele coalitiei, in calitate de vicepresedinte PDL, pentru a „lamuri lucrurile”.

Iata cateva dintre declaratiile facute de Monica Macovei:

* Sunt printre cei care aplauda adoptarea Legii lustratiei. Cred ca niciodata nu e prea tarziu pentru asta. Sigur ca era ideal sa o facem la inceputul anilor ’90 si sa scapam de aceasta politica si clasa politica tulbure si in mare parte corupta. Dar e bine si acum. Iar daca pretul adoptarii acestei legi sunt eu, foarte bine

* Legea lustratiei nu este o varianta care sa fi fost lucrata pentru ca a fost adoptata in viteza, iar acestea sunt singurele comentarii pe care le am de facut.

* Sa fim seriosi, sigur ca a fost facut (articolul care incrimineaza procurorii – n.r.) de colegii de la UDMR ca o plata pentru criticile pe care le-am adus, cum de altfel au si spus unor colegi PDL, sa ma invat minte ca sunt intr-o coalitie si i-am criticat pe acele proiecte de lege prin care voiau sa modifice Codul Penal si sa scoata, de pilda, parlamentarii de la infractiunea de luare de mita

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/f336744b96dcc944a11430d2007b2679/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”)); content channel

Intr-o declaratie citata de Mediafax, vicepresedintele UDMR Laszlo Borbely a spus ca Macovei „depaseste masura” prin afirmatiile recente, el invitand-o sa mearga la sedintele coalitiei, in calitate de vicepresedinte PDL, pentru a „lamuri lucrurile”.

„Eu spun ca avem nevoie de aceasta lege (a lustratiei – n.r.), chiar daca a fost votata prea tarziu, noi am fost de acord (cu aceasta), si cu, si fara procurori. Nu intru in speculatii, dar ii reamintesc doamnei Monica Macovei ca, atunci cand faci o afirmatie, trebuie sa fie bazata pe realitate”, a afirmat Borbely, care a adaugat ca amendamentele aduse de reprezentantii UDMR la proiectul de modificare a Codului Penal sunt perfect justificate.

Macovei, o victima-surpriza a amendamentului UDMR

Marti, Camera Deputatilor a adoptat Legea lustratiei, care impune restrictii ale unor drepturi pentru o perioada de cinci ani persoanelor care au ocupat diverse functii in regimul comunist. Proiectul prevede, printre altele, ca vor fi lustrate persoanele care au avut functii politice de conducere retribuite de PCR, in aparatul central, regional, raional, al Partidului Muncitoresc Roman, membrii si membrii supleanti ai Comitetului central al PCR, membri ai Consiliului de stat, de ministri, directorii de editura.

La propunerea deputatului UDMR Mate Andras Levente, deputatii au hotarat si introducerea procurorilor comunisti in categoria personalelor lustrate.

„Dupa 22 de ani, nu pot accepta ca un fost procuror comunist care a facut politie politica, care a persecutat oameni pana in ’89 sa poata accede in Parlament, sa fie ministri sau sa conduca consilii judetene, consilii locale”, a afirmat Mate Andras Levente, adaugand ca face aceasta propunere pentru ca nu poate sa reziste rugamintilor in genunchi ale unui domn condamnat pe nedrept si a stat 8 ani in inchisoare.

Amendamentul depus de Mate Andras include in randul persoanelor care intra sub incidenta legii Lustratiei „persoana care a exercitat functia de presedinte sau presedinte al unei sectii a Tribunalului Suprem, de procuror, procuror general sau procuror general adjunct in cadrul unitatilor de procuratura, precum si persoana care a indeplinit functia de secretar de partid in oricare dintre instantele judecatoresti”.

Monica Macovei, actual europarlamentar si fost procuror inainte de 1989, este o victima – surpriza a amendamentului promovat de UDMR, in cazul in care legea va fi promulgata in aceasta forma si va intra in vigoare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro