Sari direct la conținut

Cristian Preda: PDL cere premierului sa-si tina cuvantul, sa demisioneze; Atacam in contencios ordinele lui Pop

HotNews.ro

Europarlamentarul Cristian Preda a declarat, vineri, ca PDL cere in mod oficial demisia premierului Victor Ponta, aratand ca prim-ministrul trebuie sa se tina de cuvant si sa demisioneze dupa ce CNATDCU a decis ca acesta a plagiat in lucrarea sa de doctorat, transmite Mediafax.

„PDL solicita premierului sa-si tina cuvantul si anume sa demisioneze, intrucat plagiatul a fost in mod formal afirmat de consiliul care se ocupa de titlurile universitare si de calitatea contributiilor academice”, a spus Cristian Preda, intr-o conferinta de presa.

El a aratat ca Victor Ponta a promis ca demisioneaza in ipoteza in care o comisie de savanti va demonstra ca a plagiat teza de doctorat.

„Onoarea i-o cere”, a adaugat Preda despre Ponta si a apreciat ca se asteapta ca premierul Victor Ponta sa demisioneze dupa ce a promis acest lucru si dupa ce a fost demis ministrul Ioan Mang.

Intrebat ce va face PDL in cazul in care Ponta nu isi va da demisia, Cristian Preda a precizat ca democrat-liberalii oricum vor ataca in contencios administrativ ordinele pe care fostul ministru al Educatiei Liviu Pop „a incercat sa le emita pe ultima suta de metri pentru a salva fata premierului”.

Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis, in sedinta de vineri, ca premierul Victor Ponta a plagiat in lucrarea sa de doctorat, fiind propusa Ministerului Educatiei retragerea titlului de doctor.

Presedintele Consiliului General al CNATDCU, Marius Andruh, a declarat ca a fost analizata, pagina cu pagina, o lucrare de 307 pagini, constatandu-se ca 85 dintre acestea sunt copieri fara indicarea sursei, foarte usor de detectat.

In ceea ce priveste bibliografia lucrarii de doctorat a lui Ponta („Curtea Penala Internationala”), in cazul a aproape 40 de pagini ale lucrarii nu a fost mentionata sursa.

Ministrul Educatiei, Liviu Pop, care a emis joi un ordin de reorganizare a CNATDCU, sustine ca acest for nu are competenta sa ia decizii in acest sens.

Totodata, Pop afirma ca de problemele de plagiat se ocupa Consiliul National de Etica, acesta fiind singurul care poate rezolva problema posibilului plagiat al premierului.

Consiliul National de Etica (CNE) – care, la 21 iunie, preciza ca nu a primit nicio sesizare privind un eventual plagiat pe numele Victor Ponta – este un organism consultativ, fara personalitate juridica, functionand pe langa Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica (ANCS).

Premierul Victor Ponta este acuzat de plagiat, conform revistei Nature, care sustine ca a accesat documente prezentate de o persoana anonima indicand faptul ca mai mult de jumatate din teza sa de doctorat privind Curtea Penala Internationala ar contine texte copiate.

Intr-un interviu acordat publicatiei „El Pais”, seful Guvernului este citat spunand ca isi va asuma responsabilitatea in cazul in care se va dovedi ca teza sa de doctorat este un plagiat si cu siguranta se „va retrage” si raspunde afirmativ la intrebarea daca va demisiona in acest caz.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro