Sari direct la conținut

VIDEO Liviu Dragnea: Optam pentru 8 sau 9 regiuni. Sustin in continuare angajarea raspunderii Guvernului pe regionalizare

HotNews.ro
Liviu Dragnea, Foto: gov.ro
Liviu Dragnea, Foto: gov.ro

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat duminica, in emisiunea „Dupa 20 de ani” de la Pro TV, ca numarul regiunilor de dezvoltare va fi opt sau noua, iar cel mai important criteriu pentru delimitarea acestora tine de caracterul dominant al slujbelor agricole, care ar putea sa duca la nedezvoltare. Dragnea mai spune ca sustine in continuarea varianta angajarii raspunderii Guvernului pe proiectul de regionalizare, precizand ca este o „fereastra de oportunitate”, iar personal nu vrea sa fie sef de regiune, potrivit Mediafax.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_min/56a67694d5d2b8a80c62a5007f9a84a9/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”)); content channel

Vicepremierul a reiterat faptul ca in prezent se afla in discutii doua variante in ceea ce priveste numarul viitoarelor regiuni, fie opt, fie noua astfel de entitati administrative. „Criteriile pe care le-am avut in vedere sunt in principal criterii functionale. Am spus de la inceput, nu intentionez sa propun (…) un proiect de regionalizare care sa aiba la baza criterii etnice, pentru ca tinta principala pentru care vrem sa infiintam aceste regiuni o reprezinta dezvoltarea echilibrata a Romaniei. Daca punem o harta a dezvoltarii actuale se vede foarte clar care sunt diferentele de dezvoltare intre judete…asta inseamna ca daca noi vom continua cu sistemul administrativ actual, riscam sa transformam Romania intr-o tara de printi si cersetori”.

El a fost intrebat care sunt criteriile principale in functie de care va fi impartita Romania in regiuni. „In primul rand intr-o regiune este important sa ai cat mai multe slujbe non-agricole, asta este un criteriu obligatoriu pentru dezvoltare. Daca numarul de slujbe agricole intr-o regiune este mai mare decat celelalte, este clar o reteta pentru nedezvoltare”.

In al doilea rand, el a sustinut ca regiunile trebuie sa aiba capacitatea ca fluxurile de comunicatie si de mobilitate a marfurilor si persoanelor, transportul si infrastructura sa le aduca dezvoltare.

De asemenea, vicepremierul a afirmat ca este „foarte important” ca intr-o regiune sa nu existe judete de acelasi fel, cum este cazul Teleorman, Giurgiu, Calarasi si Ialomita, care este „o solutie foarte proasta”. „Ar insemna ca sunt judete numai agricole si aceasta regiune va avea sanse foarte mici pentru dezvoltare”.

Liviu Dragnea a fost intrebat daca sustine in continuare varianta in care pachetul de legi privind regionalizarea sa fie adoptat prin angajarea raspunderii Guvernului: „O sustin in continuare, pentru ca mi se pare un proiect urias, poate primul proiect de tara de la Revolutie incoace. Eu cred ca pentru un asemenea proiect Guvernul intr-adevar isi poate angaja raspunderea in fata Parlamentului, pentru ca nu cred ca proiectul de regionalizare merita sa riscam sa-l dezbatem un an si ceva de zile in Parlament in conditiile in care important este sa prindem aceasta fereastra de oportunitate care poate e unica, 2013”, a argumentat Dragnea, mentionand ca in aceasta situatie s-ar putea opta pentru alegeri directe la stabilirea primelor conduceri de regiuni.

Anterior, vicepremierul a fost intrebat daca urmareste sa devina seful unei regiuni administrative, dupa finalizarea procesului. „Nu vreau asta, pentru ca calendarul este urmatorul: dupa aprobarea modificarilor la Constitutie, care speram sa se intample unde in octombrie…in noiembrie – decembrie vrem sa aprobam legislatia efectiva de infiintare a regiunilor si care sa stabileasca atributiile si competentele care trebuie sa mearga la regiuni, inclusiv resedinta acestora. Spre finalul finalului anului sa aiba loc alegerile la regiuni, alegerile probabil indirecte…sa fie decat alesii locali cei care voteaza”.

El a precizat ca din 2016 presedintii regiunilor si consilierii regionali ar urma sa fie alesi in aceeasi zi cu primarii si consiliile judetene, in acelasi sistem de vot direct din partea cetatenilor.

Vicepremierul a sustinut ca in cazul numarului de consilieri regionali ar opta mai degraba pentru varianta in care fiecare judet sa beneficieze de acelasi numar de reprezentanti in Consiliul Regional, respectiv intre 7 si 10 reprezentanti pe judet.

Liviu Dragnea si-a exprimat speranta ca pana la sfarsitul anului 2014 se va reusi acreditarea regiunilor in discutiile cu Comisia Europeana, astfel incat acestea sa poata fi eligibile pentru a accesa fonduri europene.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro