Sari direct la conținut

Liviu Dragnea ar fi dat PNL termen pana la 15 octombrie sa se pronunte pe regionalizarea preliminara: Inca astept o intalnire cu colegii din PNL, nu e firesc sa mergem pe proiecte de legi diferite. Despre modificarea alegerii presedintilor CJ: Cine propune asa ceva inseamna ca e politic fricos

HotNews.ro

Vicepremierul Liviu Dragnea, coordonator din partea PSD al procesului de regionalizare, ar fi trasmis PNL ca are termen pana la 15 octombrie sa se pronunte asupra proiectului transmis liberalilor prin care se realizeaza o regionalizare preliminara, au declarat surse din USL citate de Mediafax. Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, marti, ca „inca” asteapta sa aiba, zilelea acestea, o intalnire cu „colegii din PNL” care se ocupa de administratie publica, el aratand ca procesul legislativ de descentralizare si regionalizare nu mai poate fi intarziat foarte mult.

UPDATE: Raspunsul lui Crin Antonescu: „O sa dam un punct de vedere, ca o fi pe 15, ca o fi pe 16, o sa vedem. Spun asta nu pentru ca domnul Dragnea ar fi gresit cu ceva, pentru ca domnul Dragnea a comunicat in aceasta privinta cel putin foarte civilizat si in general”.

„Nu suntem intr-o relatie in care sa ne dam unii altora ultimatumuri si avertismente. Avertismente dau arbitrii jucatorilor, or noi suntem jucatori cu totii”, a mai spus Crin Antonescu, citat de Mediafax.

De asemenea, in ceea ce priveste proiectul transmis de vicepremierul Liviu Dragnea in cazul descentralizarii catre administratia locala, Antonescu a precizat ca nu este vorba de o discutie „de rezolvat in cateva ore”. „Aspectele de descentralizare din proiectul pe care l-a inaintat domnul Dragnea si asupra caruia asteapta si pozitia noastra si nu numai a noastra nu sunt lucruri usoare, de rezolvat in cateva ore. Acolo este o discutie pe care trebuie sa o purtam si o vom purta la nivelul partidului, cu fiecare dintre ministri, dupa aceea vom merge … si pana la urma tot in USL vom discuta aceste lucruri, dar starea de lucru trebuie inteleasa exact: noi nu facem comentarii, adnotari sau amendamente pe proiectul domnului Dragnea”, a declarat Antonescu.

El a precizat ca proiectul initiat de vicepremierul Liviu Dragnea este „o propunere” si „o baza de discutie” pentru descentralizare si pentru „preregionalizare”. „Neputand sa-i spun regionalizare propriu-zis din motive constitutionale si sigur ca vom colabora cum nu se poate mai normal in acest demers”, a mai afirmat liderul PNL.

„Ceea ce m-a facut pe mine sa am o reactie, vineri, se refera la modul cum noi am abordat relatia cu cetatenii. Noi am fost in 2012, in alegeri, impreuna in USL. Nu am cerut oamenilor sa voteze PSD si PNL, nu stiu cum iesea. Si atunci, nu cred ca este firesc, daca ne respectam cetatenii care ne-au votat, sa mergem cu proiecte de legi, unul de la PSD si unul de la PNL. Asa cred eu”, a afirmat marti Liviu Dragnea, citat de Agerpres.

El a explicat faptul ca procesul de regionalizare este intarziat din cauza ca liberalii nu au dat un raspuns la proiectul de lege care le-a fost trimis acum o luna: „Asteptam in perioada urmatoare din partea colegilor de la PNL sa vina cu un punct de vedere pe proiectul de lege pe care l-am trimis acum patru saptamani. Nu e vorba ca ma incurca pe mine, pentru ca nu facem regionalizare si descentralizare pentru Liviu Dragnea. Eu sunt suficient de descentralizat si regionalizat. Nu putem face doua procese de regionalizare in Romania, nu putem avea decat un singur proces, pe de o parte. Pe de alta parte, eu am trimis acel proiect de lege in urma unor luni intregi de analiza si dezbatere publica in toata tara, proiect de lege care suporta orice fel de modificare. Numai ca, pentru a realiza aceste modificari trebuie sa ne intalnim si sa discutam.”

El a precizat ca au fost parcurse procesele de dezbatere publica privind regionalizarea si mai urmeaza sa discute pe aceasta tema cu primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu. ‘”Am discutat cu domnul primar general Sorin Oprescu sa avem o intalnire zilele urmatoare. O sa merg eu la Primarie sa discutam despre viitorul statut al Capitalei in contextul regionalizarii si cred ca o sa avem o decizie comuna foarte buna.”

Proiectul transmis PNL in urma cu cateva saptamani prevede infiintarea Consiliilor de Dezvoltare Regionala, institutii preliminare regiunilor care beneficiaza de un statut juridic distinct, pana cand notiunea de regiune va fi inclusa in legea fundamentala. Structura Consiliilor de Dezvoltare Regionala ar urma sa se suprapuna configuratiei judetelor asociate care vor forma o regiune, astfel incat sa fie realizata continuitatea in derularea programelor prin fonduri europene.

Conform propunerii din proiectul lui Dragnea, Consiliile de Dezvoltare Regionala ar urma sa beneficieze inclusiv de posibilitatea de a gestiona fonduri bugetare, printr-o modificare a legii administratiei publice. Conform surselor citate, Liviu Dragnea le-ar fi transmis liberalilor ca mai asteapta o discutie la nivelul grupului de lucru al USL pana in 15 octombrie, moment in care va inainta in Guvern proiectul de lege. „Nu dau eu ultimatum. Astept in mod firesc sa avem o intalnire cu colegii din PNL care se ocupa de administratie publica. Am avut o discutie inclusiv pe amendamente la cateva legi in domeniul administratiei publice. Astept zilele astea sa se intample ceva. Inca astept, pentru ca este un proces legislativ care nu mai poate fi intarziat foarte mult”, a spus marti Liviu Dragnea.

El a aratat ca, daca Romania va reusi in 2013 sa finalizeze proiectul de lege privind descentralizarea si regionalizarea, atunci va intra in noul exercitiu financiar 2014-2020 ca o tara asezata modern si eficient. „Daca nu intram in acest an cu aceste doua legi, anul viitor este putin probabil sa mai speram ca o sa mai adoptam asemenea legi, cand o sa avem doua scrutine electorale. Asta inseamna ca mai pierdem sapte ani de zile. Eu imi fac datoria sa spun lucrul acesta. Cine blocheaza, cine franeaza sa inteleaga ce efecte negative produce Romaniei”, a subliniat Dragnea.

El a admis ca duminica seara a avut loc o intalnire a USL, dar a aratat ca aceasta a fost informala si a evitat sa mentioneze daca a primit vreun raspuns de la liberali in acea intrevedere. „Am discutat. Stiti cum e cu asta, cu raspunsul? Nu vreau sa mai comentez ce raspuns am primit sau nu. Fiind o intalnire neoficiala sau informala, nu cred ca e cazul sa discutam acum despre ce am vorbit duminica seara”, a spus Livu Dragnea.

  • Liviu Dragnea: Proiectul Legii descentralizarii, in dezbatere cu primarii. Il sustin fara rezerve

Proiectul de lege privind descentralizarea este in dezbatere, documentul se discuta cu primarii si cu presedintii de consilii judetene si urmeaza ulterior sa fie prezentat in USL si premierului Victor Ponta, a declarat marti vice-premierul Liviu Dragnea: „Nu a fost o circulara pe care am trimis-o eu in teritoriu. Sunt cateva luni bune de cand, impreuna cu reprezentantii autoritatilor locale – primari de comune, orase, municipii si presedinti de Consilii Judetene – lucram impreuna la un pachet de legi, printre care si legea descentralizarii. Eu am colectat la minister toate solicitarile dumnealor, le-am dat o forma, pentru ca erau solicitari legate de principii, le-am pus intr-o forma de proiect de lege, si le-am transmis-o lor, punctual, la cele patru asociatii, sa se uite pe forma finala si sa se uite si la ce au propus si ceilalti. De exemplu, primarii de orase sau presedintii de consilii judetene, urmand ca dupa ce se uita la ele sa mai faca si alte adaugiri, sa avem o intalnire in care sa dam o forma finala, dupa care sa incepem sa discutam politic in USL, sa finalizam tot acest proces si sa-l prezinte primului ministru”, a explicat vicepremierul marti, la Facultatea de Drept, intrebat despre un material aparut in presa luni privind descentralizarea.

Liviu Dragnea a mai precizat ca, daca isi doresc descentralizare, primarii trebuie sa vorbeasca public numai dupa ce acest proiect este finalizat. „Daca intr-adevar isi doresc descentralizare, pe care eu mi-o doresc foarte tare, si premierul de asemenea, trebuia sa iasa public cu acest proiect dupa ce il finalizam. Suntem in plin proces de elaborare. Mie imi convine. Tot ce este scris acolo eu sustin fara niciun fel de rezerva, pentru ca sunt lucruri in care cred de ani de zile si sunt lucruri care sunt nascute din imperfectiunile legislatiei care ne-au afectat si afecteaza in continuare functionarea administratiei locale si, in final, afecteaza calitatea serviciilor publice care sunt oferite cetatenilor. Pentru ca asta trebuie sa fie tinta finala a oricarui act de administratie”, a mai afirmat vicepremierul.

  • Dragnea, despre modificarea alegerii presedintilor CJ: Cine propune asa ceva inseamna ca e politic fricos

Vicepremierul Liviu Dragnea s-a declarat marti deranjat de propunerea de modificare a legii privind alegerea presedintilor de Consilii Judetene, criticand initiatorii. ”Nu era vorba numai de propunerea de modificare a legii primarilor, ci si de o propunere – de fapt aceea m-a deranjat foarte tare – sa revenim la sistemul de alegere a presedintilor consiliilor judetene de catre consilierii judeteni. In primul rand, cine propune asa ceva inseamna ca este politic fricos’, a afirmat Dragnea.

In opinia sa, in momentul in care un om politic nu vrea sa mearga direct in fata cetatenilor si sa le ceara votul inseamna ca are o problema. ”Daca cineva doreste sa revenim la combinatiile vechi care au distrus aceasta tara, adica decizia de stabilire a unui om care sa conduca destinele unui judet sa nu fie luata de cetateni, ci sa fie luata de niste smecheri, la Bucuresti, este o decizie cu care nu sunt de acord. Asta a facut foarte mult rau Romaniei si eu va spun pe propria piele. Stiu cum se faceau negocierile pana cand sa introducem acest proiect de lege la care eu am lucrat si, din momentul acela, cetatenii sunt foarte multumiti, pentru ca oamenii vor sa voteze oameni, nu vor sa voteze liste, nu vor sa voteze pe cineva care nu-si ia angajamente in fata lor, vor sa-i intalneasca in campanie direct, sa se uite in ochii tai, ca si candidat, sa-ti smulga niste promisiuni dupa care sa te urmareasca daca le duci la indeplinire’, a aratat Liviu Dragnea, prezent la deschiderea anului universitar la Facultatea de Drept din Bucuresti.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro