Sari direct la conținut

Cotroceni: Intalnire decisiva pentru soarta uninominalului mixt

HotNews.ro

Presedintele Basescu a invitat, joi dimineata, partidele parlamentare si PLD (care nu are grup parlamentar) la consultari privind votul uninominal. Vor merge, insa, la Cotroceni numai trei formatiuni: PD, PLD şi UDMR, aceasta din urma cu o delegatie de rangul doi. De concluziile acestor discutii, ar putea depinde si retrimiterea in Parlament a variantei guvernamentale de uninominal. Proiectul a fost contestat de Traian Basescu, insa presedintele are dreptul sa-l intoarca in Legislativ si daca hotararea Curtii Constitutionale este favorabila Guvernului. Iar retrimiterea pare probabila, altfel de ce s-ar mai fi grabit PD sa depuna la Senat, imediat dupa referendum, un proiect de lege privind votul uninominal majoritar in doua tururi de scrutin.

„Am decis să organizez aceste consultari mai întai de toate pentru a identifica impreuna cu partidele politice modalitatea optima de instituţionalizare a unui nou mod de scrutin pentru alegerea Parlamentului Romaniei”, asa suna textul invitatiei transmise, imediat dupa referendum, catre liderii partidelor parlamentare de presedintele Traian Basescu.

Vor merge, insa, la Cotroceni numai trei: PD, PLD şi UDMR, aceasta din urma cu o delegatie de rangul doi. La nivel declarativ, democratii spun ca vor profita de intalnire pentru a prezenta presedintelui proiectul lor de uninominal depus, la inceputul saptamanii, în Parlament. PLD merge pentru a sustine ca daca e vorba de schimbarea clasei politice nu e timp pentru jumatati de masura, cu aluzie la proiectul de scrutin uninominal pentru care guvernul si-a asumat raspunderea. Pentru UDMR este doar o chestiune de politete, pentru ca in opinia liderului Marko Bela, Traian Basescu trebuie sa accepte faptul ca exista deja o formula de vot uninominal.

Rezultat posibil:

In functie de concluziile acestor discutii, presedintele Basescu ar urma probabil sa ia o decizie in privinta retrimiterii in Parlament a legii guvernamentale, pe care a contestat-o, indiferent de hotararea Curtii Constitutionale. Iar retrimiterea pare probabila, altfel de ce s-ar mai fi grabit PD sa depuna la Senat, imediat dupa referendum, un proiect de lege privind votul uninominal majoritar in doua tururi de scrutin. O astfel de decizie ar putea ingropa, insa, atat initiativa PD, cat si proiectul guvernamental.

Solutia PD – PSD:

Pentru a trece prin Parlament, proiectul democrat are nevoie de sustinerea PSD, refuzata. Totusi, pe parcursul dezbaterilor din Senat PD spera sa obtina sprijinul macar a unei parti a social democratilor, mai ales ca refuzul lor pare legat mai degraba de chestiuni de orgoliu decat de fond. PSD este foarte nemutumit, potrivit liderului Mircea Geoana, ca democratii ar fi dat dovada de “ipocrizie propunand introducerea unei legi identice cu legea PSD-ului din 2005, in condiţiile în care în Comisia de Cod Electoral PD-ul a votat împotriva legii PSD”.

Soarta variantei guvernamentale:

In privinta proiectului guvernamental, daca ajunge din nou in Parlament, atat ca urmare a unei decizii de neconstitutionalitate sau in urma retrimiterii de catre presedintele Basescu, este foarte posibil sa fie blocat. Si aceasta pentru ca rezultatul referendumului nu mai pune o presiune electorala si nici macar morala asupra partidelor pentru a promova uninominalul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro