Sari direct la conținut

Nastase ajunge si cu dosarul Zambaccian I la mina colegilor deputatilor

HotNews.ro

Dosarul Zambaccian in care actualul lider PSD Adrian Nastase este invinuit de mita si obtinerea unor foloase necuvenite in valoare de 1.370. 324 euro a fost restituit procurorilor DNA, in urma deciziei de luni a Inaltei Curti de Justitie. Purtatorul de cuvint al DNA, Livia Saplacan, a declarat pentru HotNews.ro ca imediat dupa primirea motivatiei deciziei si a dosarului va fi sesizata Camera Deputatilor pentru avizul de incepere a urmaririi penale. In cazul in care colegii lui Nastase isi vor da acordul, dosarul ar trebui refacut in intregime de procurori. Alte patru dosare vizindu-i pe Miron Mitrea, Adrian Nastase, Paul Pacuraru si Codrut Seres asteapta motivarea Curtii Constitutionale, fara de care procurorii nu pot sesiza Parlamentul pentru avizul de incepere a urmarii penale.

Completul de noua judecatori ai Inaltei Curti de Justitie a decis restituirea catre procurorii anticoruptie a dosarului Zambaacian I in care este invinuit Adrian Nastase. Decizia este definitiva, iar procurorii DNA asteapta motivatia acesteia si dosarul complet pentru a putea sesiza Camera Deputatilor pentru avizul de incepere a urmaririi penale.

„Noi ne conformam hotaririi ICCJ si dupa primirea deciziei motivate si a dosarului, vom sesiza organul competent, adica Camera Deputatilor, pentru ca aceasta sa ceara urmarirea penala. Este vorba despre dosarul trimis in judecata in noiembrie 2006”, a declarat pentru HotNews.ro, Livia Saplacan, purtatorul de cuvint al DNA.

Procesul in care Adrian Nastase a fost trimis in judecata sub acuzatia de luare de mita si obtinerea de foloase necuvenite in valoare de 1.370.324 euro, a fost suspendat in martie 2007 dupa ce dosarul a fost trimis la Curtea Constitutionala pentru examinarea unor articole din Legea raspunderii ministeriale.

Curtea a admis exceptiile de neconstitutionalitate ridicate, spunind ca si fostii ministri, nu doar cei aflati in exercitiul functiunii, au nevoie de aviz pentru inceperea urmaririi penale. Mai mult, Curtea a precizat ca dispozitiile sale actioneaza nu doar pentru viitor, ci si se aplica „direct si nemijlocit”, adica si pentru cauzele in curs.

Pe aceeasi pozitie s-au situat, luni, si magistratii Inaltei Curti de Justitie, care au decis retrimiterea dosarului la procurori pentru refacerea intregii urmariri penale.

Este vorba insa, sustin surse din Parchet, doar despre audieri, declaratiile martorilor si orice fel de alte acte probaborii, nu si despre inregistrarea convorbirilor telefonice aflate deja la dosar.

Dosare blocate de judecatori

Procurorii DNA sint obligati sa ceara Camerei Deputatilor avizul pentru inceperea urmaririi penale a lui Nastase tot ca urmare a unei decizii a Curtii Constitutionale. Este vorba de hotarirea prin care judecatorii au ajuns la concluzia ca pentru parlamentarii-ministri nu este suficient avizul presedintelui, fiind necesar si cel al camerei din care acestia fac parte.

Livia Saplacan spune insa ca sesizarea Camerei Deputatilor nu poate fi facuta decit dupa ce Inalta Curte trimite motivarea deciziei. Din practiva de pina acum, motivarea poate intirzia si citeva luni.

Alte patru dosare in care sint invinuiti Adrian Nastase- Zambaccian II, Miron Mitrea- dosar disjuns din Zambaccian I, Paul Pacuraru si Codrut Seres sint blocate in momentul acesta tot de neaparitia unei motivatii, cea a Curtii Constitutionale.

Motivarea intrizie deja de aproape o luna, dupa ce presedintele CC, Ioan Vida, a declarat pentru media ca deciziile Curtii actioneaza doar pentru viitor, ceea ce ar schimba radical soarta acestor dosare.

Nastase, foloase necuvenite de 1.370.000 euro

1. Nastase este acuzat de luare de mita si obţinere de foloase necuvenite, infractiuni de pe urma carora fostul premier ar fi obtinut, in total, suma de 9.427.162.609 ROL (553.275,5 euro). Fostul premier ar fi obtinut mita de la Irina Jianu in scopul de a o mentine in functia de inspector general de stat la ISC si de a o numi în aceasta functie dupa ce institutia a trecut in subordinea Guvernului.

Anchetatorii au stabilit ca, in perioada 2002-2004, sotii Năstase ar fi introdus în România, ilegal, prin intermediul societatii SC Vertcon SA din Bacau, 12 containere cu bunuri achizitionate din China. Este vorba de materiale de constructie, obiecte si instalatii sanitare, piese de mobilier, articole electrice si electrocasnice, dar si obiecte de decor si uz casnic pentru dotarea imobilelor din strada Zambaccian si Cristian Tell 15, sector 1, precum si pentru imobilul din comuna Cornu-judeţul Prahova.

Marfurile au fost cumparate din bazare fara acte, fiind transportate si depozitate la sediul Ambasadei României din China, intr-un hotel dezafectat. Pentru ca bunurile respective sa fie introduse in România, sotii Năstase ar fi apelat la firma Vertcon din Bacău, pentru a ascunde identitatea reala a beneficiarilor si pentru a crea aparenta ca importurile se efectueaza cu respectarea legislatiei vamale. Irina Jianu ar fi întocmit documentele false pe baza carora marfurile respective au fost aduse si vamuite in România.

2. Nastase mai este acuzat ca in perioada campaniei din 2004 a folosit abuziv influenta pe care o detinea in calitate de presedinte al PSD, si nu de premier, obtinind finantarea ilegala in valoare de 817.049 euro.

Mai exact, este vorba despre bani proveniti din fondurile SC Eurografica SRL, foloasele necuvenite constind in caiete, fulare, tricouri, calendare, pliante, brichete, toate inscriptionate cu sigla ” Adrian Nastase- Presedinte”. Intermediar a fost aceeasi Irina Jianu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro